Striemende aanklachten: een onderzoek manipuleren, verklaringen laten verdwijnen, een slachtoffer laten intimideren… In Het Laatste Nieuws vandaag krijgt ex-politiebaas Glenn Audenaert heel straffe beschuldigingen op z’n bord. De topman van de politie moest 3 jaar geleden al een stap opzij doen wegens een onderzoek naar valsheid in geschrifte.
Een opvallende zaak. Als was het maar omdat kamerlid Koenraad De Groote (N-VA) de advocaat is van het slachtoffer, Robert Van Den Berge uit Westerlo. Die komt vandaag met z’n verhaal en dat leest als een slechte politieroman. Want Van Den Berge beweert dat hij in conflict kwam met een van z’n zakenrelaties, en dat was een vriend van Audenaert. Het gevolg was een vreselijke juridische campagne die Van Den Berge tot de rand van de afgrond bracht.
Heel de zaak speelt zich af in 2007. Op dat moment is Glenn Audenaert nog de directeur van de federale gerechtelijke politie in Brussel. In 2012 wordt die officieel in verdenking gesteld van valsheid in geschrifte en schending van het beroepsgeheim. Hij moet een stap opzij zetten, het onderzoek van het parket van Dendermonde loopt nog steeds tegen Audenaert.
Totale kafka in een onderzoek
Hoe zit de zaak van die Van Den Berge en z’n N-VA-advocaat nu in mekaar? Volgens hen beveelt de Brusselse superflik een fraudeonderzoek tegen hem, als wraak voor dat conflict met z’n zakenpartner. Van Den Berge krijgt een speurder uit Antwerpen over zich heen die handelt “op bevel van Audenaert”, zo beweren ze. En wat dan gebeurt, is niet min. De speurder fabriceert een hele fraudezaak, steelt een eigendomsbewijs van het hotel dat Van Den Berge bezit, zet z’n vrienden onder druk te getuigen tegen hem… “Mijn kruisverhoor op het politiebureau duurde wel tien uur. Ik kreeg geen water en mocht niet naar het toilet. De hele tijd werd ik geïntimideerd door de speurder en zijn collega’s. Laf”, zegt Van Den Berge.
Uiteindelijk eindigt de zaak met inbeslagname van z’n villa en al z’n rekeningen en wordt hij veroordeeld tot twee jaar cel en 800.000 euro schadevergoeding. Hij moet uiteindelijk zelfs een tijdje bij de paters in de abdijen van Tongerlo en Averbode gaan wonen, hij heeft niets meer. In 2012 wordt hij in beroep vrijgesproken, maar financieel is hij geruïneerd.
Verklaring verdween uit het dossier
Toen hij in de tegenaanval ging met een klacht tegen onbekenden voor verduistering van bewijs en fabriceren van een onderzoek, gebeurde er iets vreemd. De betrokken politiespeurder geeft eerst toe dat hij handelde “op bevel van de grote baas in Brussel”. Maar plots verdwijnt die verklaring uit het dossier, zo zeggen Van Den Berge en Degroote.
Die verdwijning is de reden waarom N-VA’er Degroote nu naar het Comité P (dat de politiediensten moet controleren) én naar de Hoge Raad voor Justitie stapt. “Als het klopt dat politiemensen in dit land onderzoeken fantaseren die mensen geheel ten gronde richten, verdient dat minstens een deftig onderzoek. Dat er plots belastende documenten tegen de toch niet onbesproken politiechef uit de griffie verdwijnen, maakt het geheel nog hallucinanter. Een rechtstaat onwaardig”, zegt Degroote in Het Laatste Nieuws.
Audenaert z’n advocaat ontkent in alle toonaarden: de zaak klopt niet. Audenaert kent niemand van die betrokken personen, nooit gezien, gehoord of gesproken. Hij heeft nooit aan een Antwerpse speurder gevraagd om een onderzoek te starten, en heeft er niets mee te maken.