“Ik ben bang om de term te gebruiken,” zegt Paul Jacobs, ex-topman van Comité P, aan de Britse nieuwszender BBC. “Maar ik denk dat we in een systeem van apartheid leven. We hebben getto’s. En wat belangrijker is, en gevaarlijker: mensen leven niet samen. Het is een mentale getto.”
Vandaag is het exact een jaar geleden dat in Verviers een van de grootste antiterreuracties werd gehouden en voor die gelegenheid heeft Paul Jacobs, voormalige topman van het politiecontroleorgaan Comité P, een interview gegeven aan de Britse nieuwszender BBC.
Jacobs vraagt zich luidop af of we in ons land ondertussen leven in een systeem van apartheid. “We hebben echt getto’s”, zegt hij. “En wat belangrijker is, en gevaarlijker: mensen leven niet samen. Het is een mentale getto.”
En dat heeft volgens hem ook met het communautaire issue in ons land te maken. “We praten altijd over anderen in de negatieve zin. Vlamingen zeggen over zichzelf dat ze harde werkers zijn en dat Walen lui zijn. We vervallen in een wij-zij-denken, ook bij mensen met een andere huidskleur,” zegt hij. “We denken dat wij, de blanken, de échte Belgen zijn en dat mensen met een andere huidskleur nieuwkomers zijn.” Dat zij vaak al van de derde generatie zijn, trekken we ons voor Jacobs niet aan. “Dit vormt een erg groot vraagteken bij hoe we in de toekomst kunnen samenleven.”
Radicalisering
Dat ons land bovendien procentueel gezien het meeste aantal IS-strijders ‘levert’ in vergelijking met de rest van Europa, doet het debat over radicalisering natuurlijk aanwakkeren. Vooral in Molenbeek, de “terroristische hoofdstad van Europa”, is de ongerustheid groot.
Molenbeeks schepen Sarah Turine (Ecolo) zegt aan BBC dat ze ook min of meer begrijpt waar die radicalisering vandaan komt. “Jonge mensen willen een moslimidentiteit, maar ze hebben de Koran niet gelezen, dus wordt het een kwestie van slogans. Dat meisjes een hijab moeten dragen en jongens een baard moeten laten groeien.” En dat maakt hen makkelijke slachtoffers voor ronselaars.
Maar ook de uitspraken over Molenbeek van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) blijven nog serieus nazinderen. “Ik ga Molenbeek opkuisen”, zei hij aan VTM Nieuws in de periode dat de huiszoekingen in de Brusselse gemeente volop aan de gang waren. “Het enige dat ik hoor van de politieke leiders, is repressie, ‘opkuis’. Als je dat zegt tegen mensen die je al niet vertrouwen, wat denk je dat hun reactie zal zijn?”, zegt Johan Leman, de voorzitter van het integratiecentrum Foyer in Molenbeek.
Blanke politie
Het probleem ligt volgens Jacobs ook bij de politie. Volgens hem is er amper diversiteit bij de politie in ons land, terwijl er wél serieus wat diversiteit is in de samenleving. In Brussel bijvoorbeeld is één op vier van de mensen moslim, terwijl je al goed moet zoeken voor je een politieagent vindt in het Brusselse die moslim is.
“De politie is te blank en denkt te blank”, zei Jacobs vorige maand in De Morgen. “Ja, we hebben gefaald”, concludeerde Jacobs, die jarenlang interculturele communicatie doceerde aan agenten in spe, toen.