Dit seizoen dook Factcheckers in opmerkelijke en soms absurde onderzoeken. Zo testten ze of minderjarigen zonder problemen (e-)sigaretten kunnen kopen, hoe vuil je drinkflessen zijn als je ze niet wast en hoe groot het probleem met rookmelders in Vlaamse huizen is. Deze keer bekijkt het drietal of je snel rijk kan worden door AI te gebruiken om muziek te maken.
Het programma Factcheckers zorgde er in het verleden al vaak voor dat zaken werden besproken. Ook dit seizoen onderzoeken Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken enkele interessante onderwerpen. In de aflevering van deze week draait alles rond AI en vuile onderbroeken.
AI in muziek
De snelle evolutie van artificiële intelligentie zorgt ervoor dat creatieve taken, zoals muziek maken, steeds meer door computers worden overgenomen. Waar AI enkele jaren geleden nog worstelde met artistieke expressie, kan het nu in enkele seconden een compleet muzieknummer componeren. Jan en Thomas willen testen of deze technologie hen een hit kan opleveren en – belangrijker nog – geld kan opbrengen.
Met enkel AI-tools laten ze een nummer schrijven, componeren en afwerken. Zelfs de titel wordt door AI gegenereerd:Sun-kissed Hearts. Het duo lanceert het nummer op een muziekplatform en schakelt MNM-luisteraars in om te beoordelen of het echt hitpotentieel heeft.
Een onfrisse uitdaging
Naast AI-muziek waagt Factcheckers zich ook aan een minder smakelijke proef. Volgens onderzoek wisselen sommige mensen hun ondergoed niet dagelijks, wat mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Jan en Thomas worden proefkonijnen en dragen een week lang dezelfde onderbroek om te testen hoe (on)gezond dat echt is.