Felle Vlaamse reacties op “kafkaëske” en “deloyale” verhuis 163 migranten van Paleizenstraat naar Ibis-hotel net buiten Brussels Gewest

De ontruiming van het kraakpand in de Brusselse Paleizenstraat, waar honderden asielzoekers en migranten verbleven, leidt tot een communautaire rel. Een groep van 163 mannen is overgebracht naar een hotel op Vlaams grondgebied, zonder dat de lokale autoriteiten op de hoogte waren.

Waarom is dit belangrijk?

Wat het einde moest betekenen van een uiterst pijnlijk hoofdstuk in de opvang van asielzoekers, draait uit op een politieke confrontatie en opgehitste gemoederen.

In het nieuws: Vandaag werd het beruchte kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek definitief ontruimd. Het ging om een gecoördineerde actie van het Brussels Gewest, de gemeente Schaarbeek en de federale overheid.

Waar het foutliep: In de vroege namiddag bleek dat 163 asielzoekers en migranten, allemaal mannen uit het kraakpand, in vier bussen verhuisd werden naar een Ibis Budget-hotel in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw). Dat ligt in Vlaanderen, net over de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Maar de lokale autoriteiten en politie wisten van niets.

De reacties:

  • De burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, Jan Desmeth (N-VA), zegt compleet verrast te zijn door de verhuis. Hij zegt niet vooraf op de hoogte te zijn gebracht en spreekt op sociale media van “een schande”, “Kafka” en “een onaanvaardbare manier van werken”.
  • Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) spreekt van een “deloyaal Brussels Gewest” en tekent protest aan bij Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).
  • Vlaams minister van Justitie en Handhaving en ook Toerisme Zuhal Demir (N-VA) zegt eveneens dat “asielzoekers zomaar in hotels steken zonder medeweten van het lokaal bestuur onaanvaardbaar is”. Ze stelt zich ook vragen bij de inschakeling van toeristische infrastructuur voor crisisopvang.
  • “Dit kraakpand staat symbool voor het failliet van het asielbeleid. Ook de ontruiming verloopt even chaotisch als het beleid zelf”, zegt Barbara Pas, fractievoorzitter van Vlaams Belang.

Hotelopvang

De nabije toekomst: Het dossier is allerminst afgesloten, want volgens burgemeester Desmeth zijn 60 kamers, of zowat de helft van het hotel, afgehuurd voor 13 dagen. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v), die de zwarte piet doorschoof naar Vervoort, is “hotelopvang geen duurzame oplossing”.

Meer
door Redactie
Lees meer...