Ook het idee dat het steeds feller regent? Wel, nu al tot 19 procent zwaardere stortbuien bij ons door klimaatcrisis

Een nieuwe studie versterkt het bewijs dat koolstofemissies de belangrijkste oorzaak zijn van verslechterend extreem weer. Ze toont dat de recordverpletterende regenval die in juli in België en Duitsland dodelijke overstromingen veroorzaakte tot negen keer zo waarschijnlijk werd gemaakt door de klimaatcrisis. De studie toont ook aan dat door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde de stortbuien in onze regio tot 19 procent zwaarder heeft gemaakt.

Waarom is dit belangrijk?

Het werk bevestigt de bevindingen van het rapport van het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering deze maand dat er "ondubbelzinnig" bewijs is dat de uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteiten de belangrijkste oorzaak is van verslechtering van extreem weer.

De wetenschappers van de World Weather Attribution-groep tonen in die studie hoe naarmate de temperatuur verder stijgt, West- en Midden-Europa zullen worden blootgesteld aan toenemende extreme regenval en overstromingen. De groep ontdekte eerder dat de recente “hittekoepel” in Noord-Amerika bijna onmogelijk zou zijn geweest zonder klimaatverandering en dat de hittegolf in Siberië in 2020 en de Australische bosbranden van 2019-20 ook waarschijnlijker werden gemaakt door de opwarming van de aarde.

De nieuwe studie, uitgevoerd door meer dan 30 wetenschappers uit Duitsland, België, Nederland, Zwitserland, Frankrijk, de VS en het Verenigd Koninkrijk, maakt gebruik van meteorologische metingen, computermodellen met hoge resolutie en peer-reviewed onderzoeksmethoden. Ze vergelijkt de frequentie van extreme regenval zoals die achter de overstromingen in Duitsland, België en Nederland in het huidige verwarmde klimaat met de frequentie die verwacht wordt in een wereld waar er geen door de mens veroorzaakte klimaatverandering zou zijn geweest.

De onderzoekers ontdekten dat de klimaatcrisis de kans op extreme regenval tot negen keer groter heeft gemaakt en dat dergelijke stortbuien in de regio nu tot 19 procent intenser zijn. De warmere lucht als gevolg van de opwarming van de aarde kan 7 procent meer waterdamp vasthouden per 1 graad Celsius stijging.

De studie concentreerde zich op de regio rond twee gebieden die bijzonder zwaar werden getroffen: de Duitse districten aan de rivieren Ahr en Erft, waar 93 mm regen op een dag viel, en de Belgische Maas, waar 106 mm viel in twee dagen.

Het werk bevestigt de bevindingen van het rapport van het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering deze maand dat er “ondubbelzinnig” bewijs is dat de uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteiten de belangrijkste oorzaak is van verslechtering van extreem weer.

De afgelopen maanden waren er verwoestende overstromingen in West-Europa en China, extreme hittegolven in Noordwest-Amerika en bosbranden in Rusland, Griekenland, Turkije en de VS.

Recordregen zoals in juli tot veertien keer vaker tegen eind van de eeuw

Ander onderzoek in juli wees uit dat catastrofale overstromingen in Europa veel frequenter zouden kunnen worden als gevolg van de opwarming van de aarde. De gebruikte computermodellen met hoge resolutie schatten voor het eerst dat langzaam bewegende stormen tegen het einde van de eeuw 14 keer vaker zouden kunnen voorkomen boven land in het ergste geval. Hoe langzamer een storm beweegt, hoe meer regen hij op een klein gebied stort en hoe groter de kans op ernstige overstromingen.

De stormen die in die studie worden geprojecteerd, bewegen nog langzamer dan de stormen die de afgelopen week België, Duitsland, Nederland en andere landen hebben doordrenkt en zouden dus leiden tot nog meer extreme regenval en overstromingen.

Wetenschappers denken dat het snel opwarmende Noordpoolgebied de oorzaak kan zijn van vertragende weersystemen. Aan de polen neemt de temperatuur toe met twee tot drie keer de snelheid van aan de evenaar. Dat verzwakt de straalstroom boven ons deel van Europa. In de zomer en de herfst heeft de verzwakking van de straalstroom een ​​domino-effect waardoor langzamer bewegende regenstormen ontstaan. Het fenomeen is ook al in verband gebracht met verwoestende hittegolven in Rusland en overstromingen in Pakistan.

De studie toonde aan dat de grootste toename van langzaam bewegende stormen over land in de zomer was. De gemodelleerde impact breidt zich ook uit tot de koudere noordelijke regio’s van Europa inclusief Scandinavië.

(evb)

Lees ook: Het bliksemt nu al 12 procent meer dan 100 jaar geleden. En het gaat erger worden. De gevolgen daarvan ook

Meer
door Redactie
Lees meer...