Filip Dewinter heeft een ‘geniaal’ plan tegen ebola: “Vliegverbod naar West-Afrika”

Vlaams Belang-kopman Filip Dewinter eist dat Brussels Airlines stopt met vliegen naar Guinee, Sierra Leone en Liberia, drie landen in West-Afrika waar sprake is van het ebolavirus. “In de VS eisen sommige senatoren hetzelfde voor hun land. Het is gewoon te gevaarlijk aan het worden. We moeten onze grenzen sluiten voor het te laat is”, zegt Dewinter. 

Het Vlaams Belang-Kamerlid schreef een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) om zijn eis kracht bij te zetten. “Dat ebolavirus is geen kleinigheid meer. Het is nu ook doorgebroken in stedelijk gebied in die landen. En Sabena (sic) vliegt naar Conakry in Guinee, Freetown in Sierra Leone en Monrovia in Liberia. We moeten de grenzen met deze ebolalanden sluiten, zodat er geen vliegverkeer vanuit Zaventem naar die landen mogelijk is”, zegt hij aan Newsmonkey.

“Verdiept in de materie”

“Ik heb me de afgelopen dagen wat verdiept in die materie, het is niet langer onschuldig. In de Verenigde Staten vragen verschillende senatoren de grenzen te sluiten, ik doe hetzelfde voor ons land. Liefst komt er natuurlijk een Europees initiatief, maar wij moeten maar het voortouw nemen met ons land. We moeten absoluut vermijden dat wij het eerste Europese land met ebola worden, met een ‘patiënt zero’ die hier binnenkomt”, zegt Dewinter. 

Verdoken racisme? “Helemaal niet”

Of dit een verdoken racistische maatregel is, om snel de grenzen met Afrikaanse landen te kunnen sluiten? “Helemaal niet. Het zijn nu eenmaal Afrikaanse landen, dat is zo. Het gaat om een ziekte met, eens besmet, een mortaliteit van 90 procent. En drie weken incubatieperiode. Daar mag je toch geen risico’s mee nemen? Wij moeten goed opletten wat we doen, en die zwarte landen zichzelf laten organiseren. Maar ik zou hetzelfde eisen als het om Oost-Europa of Zuid-Amerika ging. We moeten ingrijpen voor het te laat is. We moeten niet de toegangspoort voor Ebola naar Europa worden.” 

Weinig effectieve maatregel

Het valt maar te bezien of het lamleggen van het vliegverkeer van en naar de West-Afrikaanse landen veel zoden aan de dijk zou brengen. Ebola is geen airborne-virus: het verspreid zich niet via de lucht zoals pakweg griep. Je krijgt het virus enkel door directe besmetting: door het eten van besmet vlees, het aanraken van besmet bloed of niet-steriele naalden of seks met een patiënt. Bovendien is het zo dodelijk dat het zich niet razendsnel verspreid: dragers sterven voor ze veel anderen besmetten.

Wat de bron van het virus is, is nog niet helemaal duidelijk. Vermoed wordt dat het komt van vleermuizen uit de Afrikaanse jungle, die het overdragen op wilde dieren.

Meer
Lees meer...