Foie Gras: het pijnlijke verhaal erachter

We zitten in de maand december, de feestdagen komen er weer aan. Een periode van gezellig samenzijn, smullen en uiteraard wat feesten. Kerstavond en oudjaar zijn 2 avonden waarop het “net dat ietsje meer” mag zijn. De eetgewoontes worden aangepast naar niet dagdagelijkse voeding zoals o.a. Foie Gras (of om het uit te drukken waarvoor het staat; vettige en zieke ganzenlever). Door deze korte analyse en de bijhorende video’s, willen wij u proberen te overtuigen om de Foie Gras links te laten liggen en eventueel te kiezen voor het 100% diervriendelijke alternatief, de Faux Gras van Gaia. Wij als afdeling Jong N-VA Noord-Brabant kanten ons tegen deze barbaarse productiemanier en steunen Gaia hier voor de volle 100% in.

Ieder dier dat moet lijden is er één teveel. Het betreft enkele tienduizenden eenden per jaar in België, voor Frankrijk, de hoofdproducent, betreft het 40 miljoen dieren. Het betreft hier vooral eenden, maar ook ganzen . Hoewel dit niet uitmaakt, want ieder dier dat moet lijden is er één teveel zoals eerder aangehaald.

Voor foie gras lijden de dieren niet alleen tijdens het slachten, maar ook gedurende de gehele ‘productie’. Gedurende de ‘productie’ worden de dieren twee maal per dag onder dwangvoer geplaatst (foto). De hoeveelheid voedsel die ze dagelijks te verwerken krijgen is gelijk aan 25% van hun lichaamsgewicht, even ter vergelijking: neem een gezonde man van 80 kilogram, die man zal onder dwangvoer 20 kilogram per dag moeten eten. Dat houd je niet vol, toch? Daarom sterven er al verschillende ganzen en eenden in deze fase. Als ze het dan toch overleven worden ze ziek. Hun lever zet uit en wordt tien keer zo groot als een normale lever. Wat niet abnormaal is als je de hoeveelheid voedsel ziet die het dier per dag dient te verwerken. De zieke lever krijgt een goud-geel achtige kleur, terwijl een normale, gezonde ganzenlever roze is. (foto)

Als u zich afvraagt wat dwangvoeren inhoud. Zoals het woord al doet vermoeden, het voederen onder dwang. De dwangvoeder drukt de bek van het dier open en duwt er een metalen buis in tot bij de voormaag van het dier. Waarna ze vette maïs ‘gevoederd’ zal krijgen. Het dwangvoeren heeft tot gevolg dat het dier een uitgezette en zieke lever krijgt, zoals eerder aangehaald, als u hoopte dat het hierbij zou blijven, dan heeft u het mis: maagziekten, darmaandoeningen en verwondingen in de hals en strot volgen ook nog.

Verder leven de dieren in erbarmelijke omstandigheden, ze zitten dicht bij elkaar in een kleine kooi waar ze de geschatte ruimte van 30X30 cm hebben. Dankzij de acties van Gaia is er een einde gekomen aan de nog ergere individuele kooien waarin ze zichzelf amper konden bewegen.

Wat het slachten betreft, zien we in de video’s van Gaia dat de hals van de dieren wordt overgesneden, althans niet volledig. We zien dat de dieren na het oversnijden nog een geruime tijd boven een bak vol bloed (van hun voorgangers) doodbloeden. We zien de dieren zelfs nog spartelen! Ze trachten zelfs nog te ontsnappen, spijtig genoeg is dit tevergeefs. Is het écht nodig dat deze dieren zo onnodig lijden?

Omdat het dierenleed moeilijk te beschrijven is, nodig ik u uit om naar deze video’s te kijken.Het gezegde gaat dat beelden meer zeggen r dan woorden. Deze video’s kunnen bekeken worden op de website van Gaia. We waarschuwen wel de gevoelige kijker voor mogelijke schokkende beelden.

De “feestelijke” tv-spot die aanzet om geen foie gras te eten.

Deze video is ook terug te vinden op de website van Faux Gras de Gaia (http://fauxgras.be/). Hierbij zien we de productie van foie gras in België.

De enige vorm van dierenleed?

Dit is uiteraard niet de enige vorm van dierenleed die er is, we weten allemaal dat dieren vaak onnodig moeten afzien voor ze op onze borden belanden. Vrijwel iedereen bleek tegen het onverdoofd slachten te zijn (buiten Ingrid Lieten, Güler Turan en Els Robeyns gerekend, GROEN onthield zich bij de stemming van de resolutie om het onverdoofd slachten van schapen op tijdelijke slachtvloeren toe te laten). Ik hoop dan ook dat diezelfde mensen de foie gras links laten liggen. Tegen het onverdoofd slachten zijn, maar op kerstavond wel foie gras eten, dat is pure hypocrisie. Zelf ben ik geen vegetariër, maar zit ik toch in met het dierenleed. Via deze weg wil ik dan ook een oproep doen naar Gaia om een soort van label te creëren, waaraan de vleesetende dierenvrienden kunnen herkennen dat de dieren niet onnodig hebben moeten lijden. Om deze criteria op te maken zal men het debat hiervoor moeten openen.

Wat kunt u eraan veranderen?

Het gewoon niet eten, ook als het u aangeboden wordt. Hoe minder foie gras er geconsumeerd wordt, hoe beter! Zolang dit barbaarse gegeven niet verboden wordt door de overheid, ligt de bal in het kamp van de consument. De consument kan dit veranderen. Wanneer de vraag afneemt, zullen de producenten hun productiehoeveelheden gaan aanpassen. Dit is het gevolg door het economische spel van vraag en aanbod.

Uiteraard, wanneer we een probleem aantonen, willen we ook een alternatief aanreiken,.Daarvoor heeft Gaia het alternatief “Faux Gras” op de markt gebracht. In het alternatief werden o.a. truffels en champagne verwerkt. Het is te koop bij Albert Heijn, Bioplanet, Carrefour, Champion, Colruyt, Cora, Delhaize, Intermarché, Lidl, Makro, Match en verschillende natuurvoedingswinkels. Meer informatie vindt u op: http://fauxgras.be/faux-gras-de-gaia-2/

Onze mening

Wij zijn voor vrijheid, een vrije markteconomie, maar die vrije markteconomie heeft ook zijn grenzen. Vanaf het moment dat dierenleed of de menselijke waardigheid in het gedrang komen, dan zullen wij passen. Een verbod op dwangvoeren is zeker een optie, twaalf landen van de Europese Unie hebben dit verbod al ingevoerd. Slechts vijf EU-landen produceren Foie gras (Frankrijk, Spanje, Bulgarije, Hongarije, België).

Hierbij willen we ook vermelden dat er al verschillende positieve signalen vanwege de politiek gekomen zijn. Het Vlaamse Parlement schrapte (op vraag van Jelle Engelbosch (N-VA)) de Foie Gras van het menu, alsook het Federale Parlement (op vraag van Yoleen Van Camp(N-VA)) alsook het Brusselse parlement is hierop gevolgd (op vraag van Annemie Maes(Groen)). Toch heeft de Minister van dierenwelzijn Ben Weyts nog heel wat werk wat betreft het dierenleed.

Deel deze analyse!

Geschreven door Samuel Van Reeth in naam van Jong N-VA Noord-Brabant

Bronnen: www.stop-foie-gras.com; http://www.gaia.be; http://fauxgras.be/

Meer
Lees meer...