Foto’s en video’s met alcohol op sociale media zetten ons aan om meer te drinken

Tieners kunnen door foto’s en video’s met alcohol op sociale media aangezet worden om (meer) alcohol te consumeren. Dat blijkt uit een studie bij negenduizend gebruikers van Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat in de Verenigde Staten.

De studie werd uitgevoerd door prestigieuze wetenschappers van de University of Pennsylvania, de University of California en de Quinnipiac University.

Sociale media getuigen vaak over drinkende beroemdheden en party’s,” zegt onderzoeksleider Brenda Curtis, professor psychologie aan de University of Pennsylvania. “Jongeren worden dagelijks in deze omgeving ondergedompeld. In de Verenigde Staten gebruikt bovendien 71 procent van de tieners meer dan één social medium.”

De onderzoekers namen het Facebook-, Twitter-, Instagram– en Snapchatgebruik van negenduizend Amerikaanse tieners onder de loep.

Gevaar voor gezondheid

“Die communicaties bevatten ook geregeld content over alcohol”, zeggen de onderzoekers. “Desondanks is er tot nu toe weinig bekend over de invloed die activiteiten op sociale media kunnen hebben op tieners en jonge volwassenen en op het drinkgedrag. Onze studie toont nochtans een statistisch significante relatie tussen alcohol-gerelateerde content op sociale media en zowel drinkgedrag als drankproblemen.”

Uit het onderzoek bleek dat zo’n 57 procent van de jonge volwassenen en 9,2 procent van de tieners de maand voordien alcohol hadden gedronken. De studie stelt dat op het vlak van verdovende middelen vooral het gebruik van alcohol vaak weergegeven wordt op sociale media. “Die content normaliseert het alcoholgebruik voor tieners en jonge volwassenen”, klinkt het.

“Dat kan ook leiden tot een aantal problemen, zoals spijt en berouw, maar ook tot gezondheidsproblemen zoals blackouts of kwetsuren door valpartijen of andere ongevallen. De analyse toonde een relatie, met een gematigde sterkte, tussen sociale media en zowel de consumptie van alcohol als drankproblemen.”

iStock

Informatie voor aanpak

“Meer concrete gegevens over deze relaties konden uit de studie echter niet worden afgeleid,” stelt Brenda Curtis. “Er is dan ook verder onderzoek nodig om een beter inzicht te verwerven in de achterliggende relatie tussen sociale media en alcoholconsumptie. Dat is belangrijk, aangezien sociale media adolescenten en jonge volwassenen kunnen blootstellen aan content en marketing rond alcohol. Deze blootstelling zou de neiging tot drinken kunnen stimuleren.”

“Verdere studies zouden kunnen uitmonden in maatregelen die jongeren, onder meer met behulp van machine learning, zouden kunnen helpen om de alcoholconsumptie en bijhorende problemen te reduceren,” geeft de onderzoekster nog aan.

Meer
Lees meer...