Fouad Ahidar komt naar Gent: mobiliteitsplan en hoofddoekendebat in de schijnwerpers

Fouad Ahidar, bekend om zijn politieke successen in Brussel, kondigt zijn intrede aan in Gent. Met de lokale beweging FouadAhidar&TeamGent wil hij zich in de Vlaamse politiek verder profileren. De nadruk ligt daarbij op een herziening van het omstreden circulatieplan en andere lokale thema’s.

De Gentse lijst wordt aangevoerd door Sidi El Omari, jeugdwerker en content creator. Hij kreeg naamsbekendheid door zijn verschijning in het tv-programma Café Congé op Play4, waar hij betrokken was bij een geldinzamelingsactie na de aardbeving in Marokko. Ahidar omschrijft zijn team als “een diverse groep geëngageerde Gentenaars”, en benadrukt dat de beweging in Gent lokaal verankerd is.

“Mijn vrouw is Gentenaar en mijn kinderen studeren hier”, legt Fouad Ahidar uit in De Standaard. “Gent is dus geen onbekend terrein voor mij.”

Circulatieplan en lage-emissiezone onder vuur

Een van de meest in het oog springende programmapunten van FouadAhidar&TeamGent is de herziening van het circulatieplan en de lage-emissiezone, maatregelen die volgens de partij niet overal positief worden onthaald. “We zijn niet voor of tegen de auto”, zegt Ahidar. “Maar veel Gentenaars ervaren problemen met het huidige mobiliteitsplan. Elk plan moet op maat zijn van de lokale bewoners.”

Daarnaast pleit de partij voor een versterking van het openbaar vervoer, wat volgens hen een betere balans zou bieden in de mobiliteitsstructuur van de stad.

Meer diversiteit op de werkvloer en in het onderwijs

Een ander belangrijk speerpunt van de lijst is het toestaan van het dragen van de hoofddoek door stadspersoneel, inclusief in het onderwijs. Ook wil de partij discriminatie op de werkvloer steviger aanpakken. Met deze maatregelen hoopt Ahidar de diversiteit binnen de stad meer ruimte te geven.

Uitbreiding naar andere Vlaamse steden

Naast Gent kijkt Ahidar ook naar andere steden. Turnhout is daarbij de nieuwste toevoeging aan zijn lijst van mogelijke werkterreinen. De aanvankelijke plannen om in Mechelen op te komen, zijn onzeker, en worden mogelijk vervangen door deze Kempenstad. Ahidar hint erop dat de lijsttrekkers in andere Vlaamse steden binnenkort bekendgemaakt worden.

In Gent lijkt vooral Groen een sterke uitdager te worden voor Ahidar. Met Hafsa El-Bazioui, een Gentse schepen met Marokkaanse roots, als prominente kandidaat op de lijst van Groen, wordt de strijd om de allochtone achterban hevig. Ook de PVDA voert fel campagne rond thema’s zoals Gaza, wat de politieke concurrentie in Gent verder zal versterken.

Meer
Lees meer...