Francesco Vanderjeugd (Open Vld) niet herkiesbaar als burgemeester na schandaal rond seksfilmpje

Francesco Vanderjeugd (Open Vld), de burgemeester van Staden, heeft aangekondigd dat hij zich niet opnieuw kandidaat zal stellen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Hij zegt dat hij “niet langer in de spiegel kan kijken” en neemt zelf de beslissing om een stap terug te doen.

Op 7 juni liet Vanderjeugd tijdens een verkiezingsbijeenkomst een seksfilmpje zien aan een groep jonge mensen. Hij gaf toe dat dit een grote fout was en zei dat hij hier diep door geraakt was. “Ik ga er zeker niet licht over”, verklaarde hij vorige week. Hij voegde eraan toe dat hij snel conclusies zou trekken over zijn toekomst.

Niet herkiesbaar

In een emotionele video op Facebook legde Vanderjeugd zijn beslissing uit. Hij zal zich niet herkiesbaar stellen en niemand heeft hem hiertoe gedwongen. Vanderjeugd blijft nog wel aan als burgemeester tot oktober.

“Ik voel me opgejaagd en ben enorm moe. Ik hunker naar rust en wil weer de betere versie van mezelf worden”, zei hij. Hij erkent zijn fout en heeft zijn excuses aangeboden aan de betrokkenen, die deze ook hebben aanvaard. Toch kan hij niet langer in de spiegel kijken.

Andere problemen

Naast het schandaal met het filmpje, wordt Vanderjeugd ook vervolgd in een bouwdossier. Hij wordt beschuldigd van belangenvermenging bij de aankoop van gronden. “Ik wil mijn excuses aanbieden dat onze gemeente negatief in het nieuws kwam door mij. In 2025 moet ik voor de eerste keer voor de rechter verschijnen en ik zal daar mijn verantwoording afleggen”, zei hij. “Ik kan recht in de spiegel kijken en ga resoluut voor de vrijspraak.”

In de video sprak Vanderjeugd ook over zijn strijd met verslaving en zijn behoefte aan erkenning. Het is duidelijk dat hij momenteel niet goed in zijn vel zit. “Ik hoop dat jullie mij de rust gunnen om op krachten te komen. Dank jullie voor alles wat we hebben meegemaakt en dat ik jullie burgemeester mocht zijn”, sloot hij af.

Reacties

Oppositiepartij WESTAON reageerde op het nieuws bij VRT NWS . “De verkiezingen in Staden kunnen opnieuw over de inhoud gaan”, zei kopman Wouter Van Voren.

Met zijn beslissing hoopt Vanderjeugd de rust terug te vinden en zijn leven weer op de rails te krijgen.

Meer
Lees meer...