Dit weekend springt de klok weer naar het winteruur, en niet iedereen is daar even blij mee. Veel mensen pleiten ervoor om het hele jaar dezelfde tijd aan te houden. De meerderheid kiest dan voor de zomertijd. Maar Frank Deboosere merkt op dat de wintertijd de enige juiste keuze is.
Altijd wintertijd, zo is het perfect voor weerman Frank Deboosere. Hij herhaalde zijn pleidooi gisteren nog eens in Van Gils & Gasten. Op zijn website heeft hij een hele uitleg geplaatst over waarom de wintertijd, en dus niet de zomertijd, het hele jaar door van kracht zou moeten zijn. Uit een poll die Frank Deboosere zelf via de sociale media deed, blijkt dat slechts 22 procent met plezier de klok een uur vooruit of achteruit draait. Dit weekend draaien we ze een uurtje terug, voor alle duidelijkheid.
Dubbele zomertijd
Liefst 55 procent wil liever altijd zomertijd, en 23 procent vindt de wintertijd het beste systeem. Ook Frank Deboosere dus. In feite zitten wij in dezelfde zone als de Britten, maar toch loopt onze klok altijd een uurtje voor. Dat betekent dat we een uur voor de voormalige Greenwich Mean Time zitten. Wanneer we in de zomer de klok een uur vooruit draaien, dan zitten we eigenlijk al twee uur boven die tijd. Een dubbele zomertijd dus, en dat merk je aan het feit dat de zon pas rond 13u45 op haar hoogste punt staat.
Stel dat het altijd zomertijd zou zijn, dan kwam de zon op 1 januari pas om 9u45 op. Iedereen zou dus al op school of op het werk zijn wanneer het buiten eindelijk licht wordt. De hele ochtendspits zou in het donker verlopen. Ook de mist zou ’s ochtends een uur langer blijven hangen, waardoor de kans op verkeersongevallen vergroot. Eigenlijk is dat zomeruur in de zomer ook niet zo voordelig, want aangezien het pas vrij laat donker wordt, is het vaak nog erg heet wanneer we onder de lakens kruipen. En leg kinderen maar eens dat ze naar bed moeten als de zon nog schijnt.
Een pleidooi waar we wel in kunnen komen. Deboosere merkt ook op dat de zomertijd werd ingevoerd om energie te besparen, maar dat dit volgens studies helemaal niet zou gebeuren.
En de avondspits dan?
Het is dus zeker een goede zaak dat we komend weekend het uur veranderen, maar niet dat we dit in maart opnieuw moeten doen. Telkens hoor en lees je ook verhalen over waarom dit weekend en vooral volgende week erg lastig zijn. Volgens het BIVV gebeuren er altijd meer en zwaardere ongevallen. Zij leggen de oorzaak echter niet bij ons bioritme, maar wel bij het feit dat we in de avondspits nu plots trajecten in het donker moeten afleggen, die we al maanden in het daglicht gewend zijn.
De ochtendspits wordt dan wel gered door het winteruur, uiteraard zitten we tijdens de avondspits met de miserie. Misschien bestaat de ideale oplossing niet, maar we kunnen ons wel zo goed mogelijk aanpassen. Daarom geeft het BIVV iedereen tips voor ze tijdens dat winteruur op de baan gaan.
Voor fietsers en voetgangers: zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent, bijvoorbeeld door een reflecterend vestje of andere reflecterende kledij. Laat donkere kledij in de kast liggen. Let ook op bij het oversteken: automobilisten zien je niet altijd als het donker is.
Voor automobilisten: verleen voorrang aan voetgangers. Haal niet in bij het naderen van een oversteekplaats. Vertraag zeker bij zebrapaden, want je ziet het niet altijd of iemand wil of zal oversteken. Respecteer ook zeker de snelheidslimieten.