Wil jij op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de innovatieve energiesector? Schrijf je via deze link in voor een wekelijks overzicht van de interessantste verhalen over een grondlegger van onze welvaart, gecureerd door Andrei Stiru.
Op donderdag 23 en vrijdag 24 maart kwamen de regeringsleiders van de lidstaten van de EU bij elkaar in Brussel. Tijdens de tweedaagse Europese top stond veel op de agenda, waaronder een discussie over kernenergie die maar blijft aanhouden.
In het nieuws: De Europese leiders zitten in een impasse over de erkenning van kernenergie als volwaardige hernieuwbare bron.
- Langs de ene kant is er Frankrijk. In het land wordt 70 procent van de elektriciteit geproduceerd in kernreactoren. Het is dan ook niet verwonderenswaardig dat president Emmanuel Macron in de EU blijft aandringen voor een gunstigere behandeling van kernenergie.
- In het andere kamp bevindt zich onder andere de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Duitsland, samen met enkele andere landen, kant zich fel tegen de Franse inspanningen om kernenergie dezelfde status te geven als hernieuwbare bronnen zoals zon en wind.
- De twee leiders ontmoetten elkaar vrijdagochtend om de kwestie te bespreken. Na de meeting vertelde Macron aan de aanwezige media hoopvol te zijn dat een overeenkomst zou kunnen worden gesloten “om de technologische neutraliteit” te verzekeren. Maar veel vooruitgang lijkt nog niet te zijn geboekt.
Al langer wrevel
Uitgezoomd: Binnen de EU staan de twee landen rechtstreeks tegenover elkaar over de kwestie. Het onderwerp zorgt voor spanningen binnen de Unie.
- Duitsland, samen met een handjevol landen waaronder Oostenrijk en Luxemburg, zijn geen fan van kernenergie. Die twee laatste klagen zelfs de Europese Commissie aan omdat het kernenergie, samen met gas, opnam in de lijst van ecologisch duurzame economische activiteiten die onder de EU-taxonomie vallen.
- Frankrijk heeft dan weer een “nucleaire alliantie” opgericht binnen de EU. Samen met tien andere landen wil het ervoor zorgen dat kernenergie terug een grotere rol gaat spelen in de Europese energievoorziening. Landen die meedoen, zoals Polen, hebben zich tijdens de Europese top ook uitgelaten over de nood om kernenergie dezelfde status als hernieuwbare bronnen te verschaffen.
- Daartussenin bevinden zich landen als België. Ons land maakt geen deel uit van de nucleaire alliantie. Toch zou premier Alexander De Croo willen dat België de status van waarnemer binnen de alliantie krijgt. De Croo vertelde ook aan Financial Times dat landen een “pragmatische” aanpak moeten hanteren rond kernenergie.
- Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei tijdens de EU-top dat kernenergie een rol kan spelen in de Europese energieplannen. Zij liet weten dat nieuwe kernenergietechnologie mogelijk gebruik zou kunnen maken van fondsen uit de Europese Net Zero Industry Act, het Europese equivalent van de Amerikaanse Inflation Reduction Act. Met nieuwe technologie bedoelt zij kleine modulaire reactoren (SMR’s), die in enkele Europese landen worden ontwikkeld.