Superster Johnny Hallyday is op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden. Frankrijk, waar hij de jongste 50 jaar een onwaarschijnlijk maar gekoesterd cultuuricoon werd, is in rouw. Hallyday, een halve Belg trouwens, verkocht wereldwijd meer dan honderd miljoen albums. In eigen land was Hallydays status onaantastbaar. Drugs, belastingvlucht, diverse scheidingen, alcohol en beschuldiging van verkrachting tastten zijn populariteit niet of nauwelijks aan.
Hallyday bracht gedurende zijn meer dan vijftig jaar durende carrière tientallen platen uit en vele daarvan veranderden in goud. Hij was in eerste instantie het Franse antwoord op Elvis Presley, maar vermengde later in zijn carrière rock ’n roll succesvol met andere muziekstijlen zoals country en zelfs hiphop.
Hallyday heette eigenlijk Jean-Philippe Smet en is de zoon van een Belgische vader en Franse moeder. Hij nam in zijn jeugd al dans-, zang- en gitaarlessen, maar pas toen hij in 1957 de film Loving You met Elvis Presley zag, wist hij wat hij wilde worden.
Zoals Elvis, maar langer
Zijn eerste tv-optreden was direct een succes en hij kreeg een platencontract aangeboden. Zijn eerste elpee, ‘Hello! Johnny’, kwam uit in 1961. Hij was toen nog maar 18 jaar oud. Rond de concerten van het tieneridool speelden zich hysterische taferelen af. Net als zijn grote voorbeeld Elvis Presley ontkwam ook hij niet aan militaire dienst, ook in Duitsland, en net als bij Elvis maakte het Hallyday alleen maar populairder.
Maar in tegenstelling tot Elvis zou Hallyday een erg lange loopbaan genieten. De man manoeuvreerde vijf decennia handig met de muzikale trends mee, bracht bijna ieder jaar een nieuw album uit en ging voortdurend op tournee door Frankrijk.
Mocht alles van de Fransen, op één ding na
De roddelbladen zullen Hallyday ook hard missen: hij trouwde vier keer, hertrouwde ook nog eens, had relaties met veel jongere dames, kreeg kinderen, adopteerde kinderen, werd betrapt op cocaïnegebruik, was aan de drank en veroorzaakte verkeersongelukken. Maar, al bij al leek het dat de Fransen hem door al die dingen nog meer in de armen sloten.
Tot in 2006 ten minste, wanneer hij blijkbaar wél een hoofdzonde beging in het oog van de Fransen: hij kondigde aan naar Zwitserland te verhuizen. Het werd hem bijzonder kwalijk genomen dat hij op deze manier aan de Franse fiscus probeerde te ontkomen.
De laatste jaren kampte Hallyday regelmatig met gezondheidsproblemen. In 2009 werd de zanger enige tijd in een kunstmatige coma gehouden nadat hij een infectie had opgelopen na een rugoperatie. In 2010 werd darmkanker geconstateerd en hij werd opnieuw verschillende keren opgenomen in het ziekenhuis. In 2012 werd hij in het ziekenhuis opgenomen met hartritmestoornissen. In maart dit jaar werd de diagnose longkanker bij de Fransman gesteld. Dat laatste heeft hij niet kunnen overwinnen.