Fitch verlaagt Franse kredietrating naar AA-

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings heeft de kredietrating van Frankrijk verlaagd, van AA naar AA-. 

Waarom is dit belangrijk?

Frankrijk is de tweede grootste economie van de eurozone, na Duitsland. Maar de voorbije maanden kampt president Emmanuel Macron met moeilijkheden. Om het budget in evenwicht te houden, probeert die een aantal impopulaire maatregelen door te voeren, waaronder een pensioenhervorming die de spanningen binnen het land hoog doen oplopen.

In het nieuws: Fitch Ratings verlaagt de rating van Frankrijk, voornamelijk omdat het dit en volgend jaar te kampen heeft met een begrotingstekort dat volgens het ratingbureau “ruim boven” de mediaan ligt voor landen met andere landen met een rating van AA.

  • Het verlagen van de rating is slecht nieuws voor Macron, die de moeilijke taak krijgt om het begrotingstekort, waar Frankrijk al jaren mee kampt, af te bouwen. 
  • De pensioenhervorming die hij kon doorvoeren (meer daarover hieronder), zal volgens Fitch tegen 2030 een positieve maar beperkte impact hebben. De maatregel zal het land jaarlijks zo’n 17,7 miljard euro opbrengen, zo’n 0,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). 
  • Volgens Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, onderschat de kredietbeoordelaar echter de impact die “structurele hervormingen”, waaronder de pensioenhervorming, zullen hebben. 
  • Het ministerie heeft eerder in april alvast een plan voorgesteld om het begrotingstekort aan te pakken. Een paar sleutelelementen zijn een lagere belastingsdruk, een hervorming van de arbeidsmarkt om meer mensen aan de slag te krijgen en een afbouwing van dure maatregelen om energieprijzen laag te houden.

Impopulaire plannen

Maar: Of dat allemaal zal lukken, valt nog te zien.

  • Macrons besparingsmaatregelen, om de begroting op orde te krijgen, zijn niet populair. Een omstreden plan om de pensioenleeftijd van 62 naar 64 te verhogen, zorgt al drie maanden voor grootschalige protesten in Frankrijk. Midden april haalde hij zijn slag thuis en keurde de Grondwettelijke Raad de wet goed, maar intussen blijven mensen massaal op straat komen
  • De Franse overheid bevindt zich nu in een benarde positie. In de nabije toekomst moeten immers reformaties worden doorgevoerd, waaronder een revisie van de arbeidsmarkt en een wet die investeringen in het klimaat moet stimuleren. Maar door de pensioenkwestie zal het moeilijker zijn om daar de nodige steun voor te krijgen.
Meer
Lees meer...