Frankrijk leverde jarenlang militaire technologie aan Rusland ondanks Europese sancties: hoe Parijs meehielp aan modernisering Russisch leger

Tussen 2014 en 2020 rustte Frankrijk het Russische leger uit met ultramoderne militaire technologieën, die nu in de oorlog tegen Oekraïne worden gebruikt. Frankrijk zou 152 miljoen euro verdiend hebben met de export van thermische camera’s voor Russische tanks evenals navigatiesystemen en infrarooddetectoren. 

De Franse bedrijven Thales en Safran, waarvan de Franse staat de belangrijkste aandeelhouder is, blijken goede zaken te hebben gedaan met het Russische leger. Dit blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform D!sclose. Uit het onderzoek blijkt dat beide bedrijven gezamenlijk 152 miljoen euro hebben verdiend aan de Russen. 

Thales is een technologiebedrijf dat actief is op het gebied van luchtvaart, defensie en informatietechnologie. Het produceert radar- en infraroodapparatuur en vuurgeleidingssytemen. De radarsystemen van het bedrijf kunnen zelfs Stealth-vliegtuigen opsporen. Safran ontwikkelt op zijn beurt raketgeleidingssystemen, maar ook vliegtuigmotoren en landingsgestellen.

Wapenembargo

Sinds 1 augustus 2014 heeft de Europese Unie Rusland een wapenembargo opgelegd, wat het nieuws extra gevoelig maakt. Het embargo volgde op de annexatie van de Krim, de steun aan de separatistische republieken Loehansk en Donetsk in Oekraïne en de crash van het vliegtuig MH17. De Boeing 777 werd door een Russische raket neergeschoten.

Het wapenembargo leidde ertoe dat de toenmalige Franse president, François Hollande, onder druk van zijn Europese partners, de verkoop van twee militaire schepen aan Rusland annuleerde. Het nieuws van de verkoop zorgde eerder al voor een gespannen relatie met de VS. “Het zou het verkeerde signaal geven aan Rusland en onze bondgenoten in Centraal- en Oost-Europa”, aldus toenmalig minister van Defensie Robert Gates aan zijn Franse collega.

Andere militaire leveringen gingen onder de radar niettemin gewoon door. Leveringen met betrekking tot contracten die vóór het embargo zijn getekend, konden worden gehandhaafd, zo beargumenteerde de regering-Hollande en later ook Macron.

Lidstaten moeten exporten weigeren

De Europese Commissie stelt echter dat landen het “gemeenschappelijke standpunt van 2008” moet respecteren. Die bepaalt dat lidstaten wapenexporten moeten weigeren wanneer deze een gewapend conflict kan uitlokken of verlengen. Zeer relevant in het geval van Oekraïne. Beide Franse regeringen hebben echter geen einde gemaakt aan wapenleveringen aan Rusland na 2014, ondanks de oplopende spanningen in het Oost-Europese land.

Extra wrang is het feit dat Macron voortdurend op het internationale toneel actief is om de diplomatieke route omtrent Oekraïne te verkiezen, in plaats van het leveren van wapens. Pas eind februari gooide de Franse president het roer om door toch wapens te leveren aan Oekraïne.

In 2007 tekende Thales een eerste contract met Rusland, voor de verkoop van thermische camera’s. Een tweede werd getekend in 2012. Tot 2019 zouden er camera’s geleverd zijn aan het leger van het land, ondanks Europese embargo’s. Deze camera’s zijn geïntegreerd in het vizier van de Russische T-72 tanks en kunnen personen of voertuigen in een straal van 10 kilometer in het donker lokaliseren. De camera’s zijn in 2014 al gebruikt in Oekraïne, zoals te zien is op deze beelden, vanaf 00:38.

Ook de producten van Safran zouden aan het front in Oekraïne aanwezig zijn. Uit beelden, onderzocht door D!sclose en onafhankelijke speurders, blijkt dat het materiaal momenteel gebruikt wordt bij drie soorten tanks. 

Frankrijk moderniseerde Russische luchtmacht

Volgens de Franse onderzoekers zou ook de Russische luchtmacht uitgerust zijn met Frans materiaal, waardoor Frankrijk zijn steentje bijdroeg aan de modernisatie van Poetins bommenwerpers. De vliegtuigen zijn uitgerust met speciale navigatiesystemen van Thales en hebben al vele missies gevlogen in Syrië en sindskort ook Oekraïne.

Aan D!sclose beweert Safran dat het de Europese sancties altijd heeft gerespecteerd en dat het niet langer apparatuur levert aan Rusland. Thales heeft nog niet gereageerd op het nieuws. De woordvoerder van het Franse ministerie van de Strijdkrachten erkent dat het land de uitvoering van bepaalde contracten heeft toegelaten. Echter zou het sinds de oorlog in Oekraïne geen leveringen meer hebben gedaan.

(evb)

Meer
Lees meer...