Frankrijk levert Mirage 2000-straaljagers aan Oekraïne

In een nieuw golf van militaire steun aan Oekraïne heeft Frankrijk aangekondigd dat het in de eerste helft van 2025 Mirage 2000-straaljagers zal leveren. Deze strategische zet komt na een eerdere belofte van president Emmanuel Macron en benadrukt de groeiende militaire betrokkenheid van Europese landen in het conflict.

De Franse minister van Defensie, Sébastien Lecornu, bevestigde dat de levering van de Mirage 2000-gevechtsvliegtuigen gepland staat voor 2025. Deze aankondiging volgt op de toezegging van Macron om Oekraïne te ondersteunen met geavanceerde militaire technologie. De levering is een onderdeel van bredere inspanningen om Oekraïne te voorzien van de nodige middelen. Zo moet het land zich beter kunnen verdedigen tegen de Russische invasie.

“We bereiden ons voor om deze vliegtuigen aan te passen aan de specifieke behoeften van het conflict in Oekraïne”, zegt Lecornu bij Politico. De minister liet doorschemeren dat de aanpassingen aan de vliegtuigen cruciaal zijn om ze optimaal te laten functioneren op het slagveld.

Technische aanpassingen

De Mirage 2000-straaljagers, oorspronkelijk ontworpen voor luchtgevechten, zullen niet in hun oorspronkelijke vorm worden ingezet. Volgens Lecornu wordt de vloot momenteel uitgerust met verbeterde lucht-grondcapaciteiten en geavanceerde elektronische oorlogsvoeringssystemen. Deze upgrades zijn essentieel om de straaljagers effectiever te maken tegen de bedreigingen die Oekraïne in het conflict met Rusland tegenkomt.

De aanpassingen aan de vliegtuigen worden gedaan in nauwe samenwerking met experts en technici.

Opleiding van piloten en logistieke uitdagingen

Een belangrijke factor die de leverdatum beïnvloedt, is de opleiding van Oekraïense piloten en monteurs. Lecornu gaf aan dat deze trainingen plaatsvinden in Nancy, waar Oekraïense militairen zich voorbereiden op de inzet van de vliegtuigen. Hij benadrukte dat de trainingstijd een cruciaal onderdeel is van het proces en mogelijk het leveringsschema kan vertragen.

Zowel president Macron als minister Lecornu hebben geen exact aantal straaljagers bekendgemaakit. Toch is duidelijk dat de voorbereidingen voor de levering in volle gang zijn. Ondertussen doen Oekraïense piloten al ervaring op met andere vliegtuigen. Het gaat hierbij onder ander om de F-16’s die geschonken zijn door landen als Nederland en Denemarken.

Meer
Lees meer...