Frans eiland vecht om McDonald’s weg te houden

Het Franse eiland Île d’Oléron moet één van de weinige toeristische plaatsen op de wereld zijn waar je geen McDonald’s kunt vinden. Het eiland vecht al jaren om dat zo te houden, maar volgende maand kan een rechter beslissen dat de fastfoodketen toch een vergunning krijgt.

Île d’Oléron is een eiland dat vlakbij de westkust van Frankrijk ligt, ongeveer 100 kilometer ten noorden van de stad Bordeaux. Het is ongeveer 30 kilometer lang en daarmee meteen het grootste eiland rond Frankrijk op Corsica na. In de zomer leven er zo’n 300.000 mensen op het eiland, dat heel populair is bij toeristen. McDonald’s zou er maar wat graag een restaurant openen, maar dat laten de bewoners van het eiland voorlopig niet toe. Grégory Gendre, burgemeester van Dolus-d’Oléron, wil McDonald’s al sinds 2014 geen vergunning geven.

Lokaal en duurzaam voedsel

Na een lange juridische slag besliste een rechtbank vorig jaar dat er geen reden is waarom McDonald’s geen toestemming zou krijgen om een restaurant te bouwen. De burgemeester ging in beroep en volgende maand doet de rechter de definitieve uitspraak. Veel eilandbewoners vinden dat McDonald’s er geen plaats heeft, aangezien alles op Île d’Oléron draait rond lokaal en biologisch voedsel, duurzame ontwikkeling, … alles wat het tegendeel is van de massaconsumptie waarvoor McDonald’s staat.

Getty

Niet iedereen op het eiland is tegen de komst van McDonald’s, want sommige bewoners vinden dat iedereen de keuze moet hebben om eens van een BigMac te genieten. Gendre heeft daarom beloofd dat hij een duurzaam, milieuvriendelijk alternatief voor McDonald’s gaat bouwen. En op die manier staan de meeste mensen op het eiland wel als een blok achter de burgemeester.

McDonald’s heeft vroeger ook al een moeizame start gekend in Frankrijk, maar dat had te maken met de economische relatie die het land met de Verenigde Staten had. Nu worden er zo’n twee miljoen maaltijden per dag geserveerd, en dat is meer dan op de meeste andere markten voor McDonald’s.

Drive-in

De burgemeester werkte ooit nog voor Greenpeace, en hij had een bedrijf dat frietvet in brandstof omzette. “McDonald’s komt voor mij uit de Middeleeuwen. Wat is de voetafdruk van de drive-in van McDonald’s in tijden van opwarming van de planeet?”, zegt hij aan The Guardian. Hij stelt voorts dat Île d’Oléron als eerste zal lijden onder de stijging van het zeeniveau. “Als we als eiland willen overleven, moeten we de dingen anders aanpakken.”

Natuurlijk gaat hij daarmee geen rechter overtuigen om een grote keten als McDonald’s in het verlies te stellen. De burgemeester haalt daarom aan dat er problemen kunnen komen met het verkeer en dat er een groter risico op ongevallen bestaat. Dankzij donaties kan Gendre de rechtszaak betalen, en er loopt ook een petitie tegen McDonald’s op het eiland die al 81.000 handtekeningen verzamelde.

En in de winter?

En toch is er ook oppositie, want sommige bewoners zien McDonald’s wel graag komen. Nu moeten ze 18 kilometer rijden voor ze bij de eerste McDonald’s op het Franse vasteland zijn. Ze geloven dat de keten ook nieuwe banen voor de bewoners van Île d’Oléron kan creëren. Al stellen ze zich ook wel vragen, want in de zomer kan de keten er goede zaken doen, maar wat zoeken ze in de winter op het eiland? Dan leven er maar 22.000 mensen, en de meeste zijn bejaarden. Hoe dan ook is de kans groot dat de grote gele ‘M’ binnenkort ook op Île d’Oléron onherroepelijk oprijst.

Meer
Lees meer...