Franse autoriteiten verijdelen terreurplannen tegen Olympische Spelen van Parijs

Franse veiligheidsdiensten hebben drie terreuraanslagen weten te verijdelen die gericht waren op de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs. Volgens de nationale antiterrorismeprocureur Olivier Christen waren de aanvallen specifiek gericht op Israëlische doelwitten en horeca in meerdere Franse steden.

Nu de Olympische Spelen en Paralympische Spelen succesvol zijn afgerond, kunnen de inwoners van Parijs weer opgelucht ademhalen. Maar dat de evenementen zonder incidenten verliepen, was geen toeval. De Franse veiligheidsdiensten speelden een cruciale rol in het voorkomen van potentiële catastrofes. Procureur Olivier Christen bevestigde tijdens een interview met de radiozender franceinfo dat de autoriteiten maar liefst drie aanslagen wisten te voorkomen.

Israëlische instellingen en horeca als doelwit

De verijdelde aanslagen richtten zich voornamelijk op Israëlische instellingen in Parijs. Hoewel het Israëlische atletenteam niet specifiek in het vizier stond, waren de aanvallen bedoeld om Israëlische vertegenwoordigers in de stad tijdens de Spelen te treffen. Naast de plannen in Parijs was er ook sprake van een terreurcel die vanuit de regio Gironde, in het zuidwesten van Frankrijk, opereerde. Deze cel, bestaande uit twee personen, was eveneens betrokken bij het beramen van een aanslag.

In de stad Saint-Etienne, waar voetbalwedstrijden plaatsvonden tijdens de Olympische Spelen, waren er daarnaast plannen om horecazaken in de buurt van het stadion aan te vallen. De terreurgroep achter dit complot had islamitische motieven, zei Christen.

Arrestaties en aanklachten

In totaal werden vijf personen gearresteerd, waaronder een minderjarige, in verband met hun betrokkenheid bij de complotten. De verdachten worden geconfronteerd met aanklachten op het gebied van terrorisme en blijven voorlopig in hechtenis.

Meer
Lees meer...