Franse energieregulator wil verlaging elektriciteitsprijs met 10 procent

De Franse energieregulator CRE heeft voorgesteld om de elektriciteitsprijzen voor huishoudens vanaf februari 2025 met 10 procent te verlagen. Deze ingreep is bedoeld om de financiële druk op de Franse bevolking te verlichten, nu de energiekosten de pan uit rijzen.

De CRE, die toezicht houdt op de energiemarkt in Frankrijk, ziet de verlaging als een broodnodige maatregel voor de Franse bevolking, die al geruime tijd te kampen heeft met stijgende elektriciteitsprijzen. Het conflict in Oekraïne en problemen bij de Franse energiereus EDF hebben de prijzen flink opgedreven. Dit heeft geleid tot een energiecrisis die voelbaar is in heel Europa.

Stijgende energieprijzen door Europese crisis

De Europese energiemarkt staat al maanden onder druk door de combinatie van geopolitieke en technische factoren. De oorlog in Oekraïne heeft de aanvoer van gas ernstig verstoord, wat direct doorwerkt op de elektriciteitsprijzen. EDF, het staatsenergiebedrijf van Frankrijk, kampt daarnaast met technische mankementen in haar nucleaire centrales, wat de productiecapaciteit van elektriciteit heeft beperkt. Deze samenloop van omstandigheden zorgde ervoor dat de elektriciteitskosten naar ongekende hoogten stegen.

Ondanks de explosieve stijging van de energieprijzen, blijft Frankrijk in vergelijking met andere Europese landen relatief goedkopere elektriciteit aanbieden. Dit komt door eerdere ingrepen van de overheid, zoals het invoeren van een prijsplafond voor elektriciteit tijdens de piek van de energiecrisis. Hoewel dat plafond inmiddels is versoepeld, hebben Franse huishoudens nog steeds profijt van lagere prijzen dan bijvoorbeeld in buurlanden.

Regering bepaalt volgende stap

De uiteindelijke beslissing om de elektriciteitsprijs te verlagen ligt bij de Franse regering. Minister van Financiën Bruno Le Maire heeft zich in het verleden al uitgesproken voor maatregelen om de energierekening van de Fransen te verlagen.

Meer
Lees meer...