Fransen woest over Belgische 2 euro-munt met Waterloo erop: “Net nu er eensgezindheid nodig is over de euro”

Sommige zaken raken heel moeilijk verteerd. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de Franse keizer Napoleon in Waterloo een definitieve nederlaag leed. De Fransen verloren na een epische slag tegen de Britten, Pruisen en Nederlanders, op wat vandaag Belgisch grondgebied is. Wij plannen grootse herdenkingen én speciaal een 2 euro-muntstuk. Maar dat is zeer tegen de zin van de Fransen, want de nederlaag ligt nog steeds moeilijk.

Het is de Britse pers die op de zaak springt, uiteraard. Daar klinkt het dat dit “het Waterloo van de euro is”. Zo’n vaart zal het uiteraard niet lopen, maar het is wel opmerkelijk, dat Frans verzet tegen de Belgische euro. 

Bedoeling is dat we met een speciale munt komen, iets wat wel vaker gebeurt voor speciale gelegenheden. Tijdelijk zouden in plaats van normale 2 euro-stukken dus Waterloo-stukken in omloop komen. 

“Vijandige reacties uitlokken”

Maar daar willen de Fransen een stokje voor steken. Franse president François Hollande heeft een brief gestuurd naar de Europese Raad, het orgaan van de staatsleiders binnen de Europese Unie om de zaak aan te kaarten. Daarin staat dat het om een “negatief symbool” gaat voor de Fransen. En het zou de Fransen dus tegen de borst kunnen stoten. “Zo’n munt zou vijandige reacties uitlokken in de eurozone, net nu er eensgezindheid nodig is”, argumenteert Frankrijk in een brief aan de EU-Raad. En nog mooier: “De slag van Waterloo is een gebeurtenis die resoneert in het collectieve geheugen van de Fransen, en dat gaat verder dan het simpele militaire conflict”, zo wist The Telegraph. Volgende week moet de Europese Raad de knoop doorhakken. 

In Engeland reageert men uiteraard vol ongeloof: “Dit is totaal absurd. We hebben Europa net gered van een tiran”, zegt voormalig minister van Defensie Sir Gerald Howarth. In Het Laatste Nieuws duidt militair expert Luc De Vos: “200 jaar na datum hebben zij nog altijd niet verteerd dat zij toen verloren. Want de Slag van Waterloo betekende het einde van Frankrijk als sterkste Europese mogendheid. Voor Frankrijk zou het daarna alleen maar bergaf gaan. Ik verwacht ook niet dat er een officiële Franse vertegenwoordiger in juni naar Waterloo zal komen. Die frustratie zit gewoon te diep.”