Een audit die spreekt over een “integriteitsprobleem”, dat heeft de grote baas van Selor aan z’n been. Marc Van Hemelrijck leidt de dienst die zowat alle benoemingen bij de overheid regelt, en botst daar al jaren met onder meer CD&V en de liberalen. Die verweten hem in het verleden “de PS-staat in stand te houden”. Nu is er dus een stok om mee te slaan.
Is het logisch dat de topman van de dienst die alle aanwervingen doet in dit land politiek gekleurd is? Het hoort blijkbaar bij de politieke cultuur van topbenoemingen die allemaal ‘politiek’ geregeld zijn. Maar op die manier ondergraaf je de objectiviteit van heel de administratie en de benoemingen die daarin gebeuren.
Marc Van Hemelrijck, ex-kabinetschef van sp.a-minister Luc Van den Bossche en sinds de oprichting van Selor in 2002 de grote baas, botst zo al langer met CD&V. Benoemd in de paarse periode, lag hij slecht bij de christendemocraten. Premier Yves Leterme (CD&V) sprak in 2008 van “meerdere zware fouten”. De Gerfa, een vakorganisatie van overheidsambtenaren, eiste dat Van Hemelrijck uit zijn functie zou worden gezet.
In de huidige coalitie zit geen enkele fan van Van Hemelrijck. De liberalen zien in hem al langer de man die de PS-greep op het apparaat intact hield, de N-VA is uiteraard niet opgezet met iemand die uit de socialistische stal komt.
Nu ploft er een dossier op tafel dat de meerderheid handig zou kunnen gaan gebruiken. De federale ombudsdienst heeft het immers over “een probleem van integriteit”, zo schrijven ze in een audit die De Tijd kon inzien. De ombudsdienst werd op weg gezet door een klokkenluider, die uit de biecht klapte over de grote baas.
Diplomaniveau B, maar statutaire functie niveau A
Dus komt er een tuchtonderzoek: de overheidsdienst Personeel & Organisatie moet de zaak verder uitspitten. En de minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) kan de man schorsen. Bij Vandeput zijn ze overigens heel voorzichtig in hun commentaar, om vooral geen procedurefouten te maken.
De audit spreekt volgens De Tijd van pijnlijke feiten: zijn tussenkomst bij promoties van zijn dochter bij de overheid. Zo haalde zijn dochter in 2012 een statutaire functie niveau A met een diplomaniveau B. En in 2014 stapte zij niet helemaal volgens de procedure over van Financiën naar Selor. Selor zelf ontkent dat het om fouten gaat, de woordvoerder stelt ferm “dat de heer Van Hemelrijck recht in z’n schoenen staat”.
De oorlog tussen het nieuwe kabinet en topmensen van rode kleur is al langer bezig. Zo botste staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) met de topambtenaar die al 12 jaar het wetenschapsbeleid van het land aanstuurt. Philippe Mettens, de schoonbroer van PS-kopstuk Rudy Demotte en vier jaar diens kabinetschef, weigerde zelfs z’n bureau te ontruimen toen z’n contract niet meer verlengd werd.