Een restje van je heerlijk avondmaal aan je hond, kat of parkiet geven. Iedereen doet dat af en toe toch eens? Toch kan het soms heel gevaarlijk zijn om je huisdier menseneten te geven. Deze voeding mag je dus nooit aan je huisdier geven.
Voor honden:
1. Chocolade
Chocolade is giftig voor het hart en zenuwstelsel van een hond. Grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn voor puppy’s.
2. Botten en visgraten
Of ze nu gekookt zijn of niet, botten en visgraten zijn breekbaar en kunnen in de maag van je huisdier letsels veroorzaken.
3. Avocado
Ook het eten van avocado kan het leven van je hond betekenen. Met andere groenten en fruit moet je ook oppassen.
4. Druiven en rozijnen
Al vanaf vier gram per kilogram lichaamsgewicht, kunnen druiven en rozijnen een vergiftiging veroorzaken bij je hond.
5. Zout
Ook zout kan dodelijk zijn, zeker bij puppy’s. Vanaf vier gram per kilogram lichaamsgewicht kan het een vergiftiging veroorzaken bij je hond.
6. Uien
Uien zijn zeer giftig voor het bloed van je hond. Stukje hamburger voor Blackie? Vergeet het maar.
7. Alcohol
Ook in veel dessertjes zit alcohol dus wees uiterst voorzichtig! Slechts enkele druppels volstaan om je trouwe viervoeter totaal van zijn stuk te brengen.
Voor katten:
1. Melk
Iedereen weet het: katten zijn dol op melk. Maar helaas is het spijsverteringsstelsel van een kat vaak lactose-intolerant, waardoor ze van de melk en andere zuivelproducten diarree en maagproblemen kan krijgen. Beter voorkomen dan genezen dus.
2. Sushi
Je zou misschien anders vermoeden, maar sushi kan bij katten zorgen voor maag-en darmproblemen. Bovendien vernietigt een van de enzymen in rauwe vis thiamine, een essentiële vitamine B. Een tekort daaraan kan leiden tot neurologische problemen, stuiptrekkingen en zelfs een coma.
3. Vetrandje
Vetrandjes kunnen bij katten voor maag- en darmproblemen zorgen en voor problemen aan de alvleesklier. Ook katten geef je best geen overgebleven botjes met nog wat vlees aan, want die kunnen versplinteren en in hun maag terechtkomen.
4. Rauwe eieren
Rauw eigeel kan naar verluidt geen kwaad en levert goede eiwitten, maar rauw eiwit mag je zeker niet geven. Dat bevat avidine, een eiwit dat zowel de absorptie van biotine als de chemische processen in het lichaam verstoort. Rauwe eieren kunnen je kat ook blootstellen aan salmonella en andere parasieten die een ontstoken alvleesklier kunnen veroorzaken. Af en toe een (klein) stukje gekookt ei kan echter geen kwaad.
5. Alcohol en cafeïne
Ook katten kunnen hier absoluut niet tegen. Laat dus geen halfvol glas cava of cola rondslingeren in huis. Het effect van beide stoffen is veel groter dan bij mensen, zelfs in minuscule hoeveelheden.
6. Ui en bieslook
Katten zijn heel gevoelig voor het giftige lookbestanddeel in ajuinen en bieslook. Die kunnen de rode bloedcellen beschadigen, omdat ze niet verteren. Zelfs als de kat er maar een klein beetje van eet en zowel als de ajuin rauw, gekookt of in poedervorm wordt gegeten. Symptomen van vergiftiging zijn kortademigheid, braken, loomheid en diarree.
7. Chocolade
Een klassieker. Wegens het giftige bestanddeel theobromine kan chocolade dodelijk zijn voor katten. Dat kan leiden tot een abnormale hartslag, abnormaal schudden en zelfs overlijden. Uit zichzelf zullen katten normaal geen chocolade eten, maar als ze het toegestopt krijgen van hun baasje, zullen ze het waarschijnlijk wel aannemen.
8. Planten
Sommige planten zijn giftig voor katten, andere niet. In deze lijst kan je makkelijk terugvinden welke planten gevaarlijk zijn.
9. Druiven en rozijnen
Ook voor katten lijken druiven en rozijnen misschien gezonde snacks, maar in werkelijkheid kunnen ze nierfalen veroorzaken. Wetenschappers zijn er nog steeds niet uit hoe dat precies komt, maar zelfs kleine hoeveelheden zijn schadelijk. De eerste symptomen zijn herhaaldelijk braken en hyperactief gedrag.
Voor konijnen:
Dit mag je hangoor absoluut niet eten:
- Prei
- Ui
- Bieslook
- Bonen
- Erwten
- Mais
- Vaste kool
- Spruitjes
- Nat gras (geef nooit gemaaid gras)
- Geef niet te veel klaver
Mocht je huisdier toch giftig voedsel hebben gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts en vermeld precies wat en hoeveel hij heeft gegeten.