Is er ooit speelgoed zo flexibel geweest als Lego? Je favoriete jeugdspeelgoed veroorzaakt waarschijnlijk nog een nostalgiegolf in je brein, maar mag je ze ook kopen voor je nageslacht? Want Lego is natuurlijk gemaakt van harde plastic, geweldig goed voor het milieu kan je ’t bezwaarlijk noemen. Gelukkig komt Lego met een oplossing: blokjes uit bioplastic.
Lego is quasi-onverwoestbaar, vraag dat maar aan je voeten die op mysterieuze wijze steeds Legoblokjes vinden tijdens je nachtelijke sanitaire stop. Maar ze zijn net daarom ook absoluut niet milieuvriendelijk om te maken én te hergebruiken. Vandaar dat Lego nu komt met een nieuwe lijn: bioplastic blokjes die gemaakt worden uit suikerriet.
Natuurtafereeltjes in biolego
De blokjes komen eerst in een beperkte editie: heel toepasselijk zullen er bomen, blaadjes en blokjes met als thema natuur uit het bioplastic worden gemaakt. Die zullen dan in de sets met ‘normale’ blokjes terechtkomen. Ze komen al later dit jaar in de winkels terecht.
Duurzame legoblokjes zijn een logische volgende zet in het businessplan van Lego: ze investeerden één miljard Deense kroon in een duurzaamheidsplan. Concreet wil dat zeggen dat hun verpakking en dus nu ook de Legoblokjes een minder zware impact moeten hebben op het milieu. Er werden zo’n honderd mensen aangenomen om dat plan te verwezenlijken. In 2030 zouden de meeste Legoproducten duurzaam moeten zijn en zou het hele bedrijf zero-waste moeten zijn.
Suikerriet
De nieuwe Legoblokjes zullen gemaakt worden van polyethyleen, een product dat gemaakt kan worden met ethanol en suikerriet. Volgens Lego is het materiaal even kwalitatief als standaardplastic, maar kan het véél vaker gerecycleerd worden. Helemaal afbreekbaar is het plastic niet. Omdat Lego uiteindelijk kinderspeelgoed is, blijft het belangrijk dat de stukjes niet zo makkelijk afbreken.
Oorspronkelijk werden legoblokjes gemaakt van plastic op oliebasis, hoewel niet alle stukken zo’n stevig plastic nodig hebben. Lego raadde sinds enkele jaren af om je oude Legoblokjes te doneren aan familieleden of vrienden, maar dat ze gerecycleerd zouden worden. Binnenkort: een bio-afbreekbaar Legohuis?
En ja, Legoblokjes zullen nog steeds dit kunnen:
Give your biggest "green" to the very FIRST #sustainable LEGO Bricks! LEGO botanical elements including leaves and trees will now be made from sugarcane-based plastic.The first “greens” are to appear in LEGO sets later this year. Sweeet?#PlantsfromPlants https://t.co/rZKijykjYO pic.twitter.com/yraEOLq5NM
— LEGO (@LEGO_Group) 1 maart 2018