Geheime hulpkreten gevonden in kledinglabels bij Zara

Klanten die gingen shoppen bij Zara in Istanboel keken onlangs vreemd op. Op de labels van de kledij vonden ze verborgen hulpkreten terug, waarop te lezen stond “Ik heb dit kledingstuk gemaakt, maar ik werd er niet voor betaald”.

De handgeschreven boodschappen zouden afkomstig zijn van werknemers van de Turkse kledingfabriek Bravo. Die produceerde onder andere kledij voor Zara, Mango en Next, maar sloot vorig jaar de deuren. De werknemers zouden nog drie maanden loon en een ontslagpremie tegoed hebben. Omdat er geen schot in de zaak kwam, besloten ze dan maar een petitie te starten en de Zara binnen te stappen om daar de boodschappen in de kledij hangen, in de hoop publieke steun te krijgen.

Meer dan 140 werknemers van Bravo klagen de wantoestand nu aan. Volgens hen weigerde de eigenaar de openstaande salarissen uit te betalen, en verdween hij met de noorderzon kort nadat de fabriek in beslag werd genomen.

Bekijk hier de aanklacht van de werknemers van Bravo

Moederbedrijf Inditex is bezig met de zaak

Zara wilde zelf nog niet reageren, maar Inditex, het bedrijf waar Zara onder valt, liet ondertussen aan Elle weten bezig te zijn met de zaak. “We zijn alle contractuele verplichtingen met Bravo nagekomen, maar we zijn momenteel bezig aan een voorstel om een fonds op te zetten voor alle werknemers die het slachtoffer zijn van de frauduleuze praktijken van de eigenaar van Bravo die spoorloos verdwenen is. Via dit fonds kunnen onbetaalde salarissen, opzegvergoedingen en openstaande vakantiedagen betaald worden aan de werknemers die in dienst waren toen de fabriek plots sloot in juli 2016. We zijn vastbesloten om spoedig een oplossing te vinden voor iedereen die hierdoor getroffen is.”

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat er hulpkreten worden teruggevonden in kledinglabels. In 2014 vonden ook klanten van Primark dergelijke boodschappen terug in jurkjes die onder andere in China werden geproduceerd, schrijft Het Laatste Nieuws. Die bleken echter van een Britse actiegroep te komen, aangezien de boodschappen werden aangetroffen in kledingstukken die in verschillende fabrieken werden gemaakt. “Omdat de kledij geproduceerd wordt door verschillende leveranciers, in verschillende fabrieken, op verschillende continenten, is het quasi onmogelijk dat de boodschappen in de fabriek in de kledij werden genaaid”, reageerde Primark toen.

Meer
Lees meer...