Mag Yvan Mayeur (PS), de burgemeester van Brussel, tegelijk ook voorzitter en directeur zijn van Vivaqua, een Brusselse intercommunale. Want sinds 2014 verbiedt het Brussels gewest die belangenvermenging expliciet. Maar documenten die La Libre Belgique uitbrengt, tonen aan dat Mayeur daar duidelijk lak aan heeft.
Yvan Mayeur blijft een beetje de bad boy van z’n partij. Want de Brusselse burgemeester doet z’n eigen zin, vaak tegen z’n voorzitter Elio Di Rupo in.
Nu lijkt het erop dat Mayeur z’n zin doet, tegen de regels van z’n eigen gewest in. Want uit documenten die La Libre Belgique vandaag publiceert blijkt dat Mayeur zichzelf heeft aangesteld als voorzitter én directeur van de Brusselse intercommunale die het water beheert, Vivaqua.
Vooral de timing van die aanstelling is toch op z’n minst vreemd. Want Mayeur neemt de positie in sinds 5 juni 2014. En uiteindelijk wordt begin 2015 die beslissing ook gepubliceerd in het Staatsblad en zo publiek gemaakt. Tot dan zat Mayeur zelfs niet in de raad van bestuur van Vivaqua, maar hij schopt het dus meteen tot voorzitter én directeur van de intercommunale.
Maar op 2 april 2014 besliste het Brussels gewest net het tegenovergestelde. Want de Brusselse regering wilde net vermijden dat burgemeesters en schepenen nog in intercommunales zouden gaan werken, om zo belangenconflicten te vermijden. En die ordonnantie ging dus in april 2014 van kracht, waarop Mayeur zichzelf doodleuk in juni 2014 toch nog benoemde.
Expliciet verbod op cumuls
In de Brusselse ordonnantie zit nochtans expliciet vermeld wie zo’n verbod op combineren krijgt: “Personen die een functie met een mandaat bekleden binnen een organisatie van publiek belang in Brussel kunnen die niet combineren met een statuut of rol binnen een intercommunale die deel uitmaakt van diezelfde gemeente.” Vivaqua is duidelijk zo’n intercommunale die deel uitmaakt van Brussel stad.
Of Mayeur nu echt iets strafbaar heeft gedaan is niet 100 procent duidelijk, zo schrijft La Libre. Want juridische experts wijzen erop dat voor bestaande cumuls het verbod niet meteen geldt: er is een uitdoofperiode tot 2018. Maar voor iemand die nadat de ordonnantie van kracht was, toch nog begon te cumuleren zoals Mayeur, geldt die uitdoofperiode dan ook? De ene expert zegt van niet, een andere van wel.
Hoe dan ook is het voor de PS meer dan gênant: net op moment dat de partij geplaagd wordt door een affaire in Luik, blijkt dat ook in Brussel de burgemeester het niet zou nauw neemt met de regeltjes. Opvallend is dat PS-kopstuk en Brussels minister-president Rudi Vervoort vandaag met een voorstel komt om alle cumuls te verbieden. Exact het tegenovergestelde van wat Mayeur doet dus.