Geloof ons, deze tien etenswaren bewaar je beter niet in de ijskast

Een ijskast is een goddelijke uitvinding, want alles wat je erin steekt blijft een pak langer vers en lekker dan dat het buiten de ijskast zou blijven. Nuja, dat geldt voor het meeste wat je erin stopt. Er zijn namelijk een aantal dingen waarop je geliefde ijskast namelijk een omgekeerd effect heeft: je eten verliest z’n smaak of wordt net sneller slecht. De tien onderstaande voedingsmiddelen haal je dus maar best zo snel mogelijk uit je ijskast!

1. Olijf- en zonnebloemolie

iStock

Zonnebloem- of olijfolie hoort thuis op een droge, donkere plek. Een ijskast beantwoordt niet aan die omschrijving en daar hoort olie dan ook niet thuis. Als je het er toch in bewaart, bestaat de kans dat de olie dikker of ondoorzichtig wordt. Als de olie gaat stollen kunnen er bovendien ook vlokjes in ontstaan. Buiten de ijskast blijft een fles olie zo’n 18 maanden goed.

2. Uien

iStock

’t Klinkt bijna onvoorstelbaar, maar wist je dat je uien tot wel 10 maanden kan bewaren? Als je dat op de juiste manier doet tenminste. Om vers te blijven, wordt een ui graag donker en koel bewaard. Maar niet zo koud als in de ijskast. Stokkeer ze ook niet naast je aardappelen, want door de gassen die ze uitstoten zullen je uien net sneller slecht worden.

3. Zuiderse groenten

iStock

Tomaten mag je eigenlijk niet bewaren onder een temperatuur van 12°C. In koude lucht rijpen ze niet én verliezen ze hun lekkere smaak en textuur. Eigenlijk horen ze eerder thuis in de fruitschaal en dat geldt voor alle soorten tomaten en zelfs zuiderse groenten in het algemeen. Courgettes worden plat en bobbelig in de ijskast en ook aubergines, paprika’s en komkommers hebben het graag warmer dan die paar graadjes in de ijskast.

4. Koffie

iStock

Het is een hardnekkige mythe dat je koffie zou kunnen bewaren in de ijskast. Je kan dat natuurlijk wel doen, maar koffie is zo gevoelig voor aroma’s dat het de smaak van andere, sterk geurende producten in je ijskast absorbeert. Dus tenzij je koffie met een vleugje camembert wel ziet zitten, bewaar je koffie best in een donkere, luchtdichte verpakking. Wil je je koffie toch een langere tijd goedhouden, kan je die trouwens wel invriezen, omdat geurtjes in je diepvries minimaal zijn.

5. Brood

iStock

Brood en ijskasten gaan niet goed samen. Krijg je je volledige brood niet op, dan kan je het beter invriezen. Als je bevroren brood ontdooit, dan is het nog lekker zacht. Brood dat je daarentegen in de ijskast steekt wordt nog sneller droog dan erbuiten.

6. Aardappelen

iStock

Koude temperaturen zoals die in een ijskast hebben een raar effect op aardappelen. Zetmeel wordt er sneller door omgezet in suiker wat zowel de smaak als textuur aantast. Je aardappelen zullen er vreemd zoet en zandachtig door smaken. Aardappelen voelen zich het best in een papieren zak op een koele droge en vooral ook donkere plaats zoals een kelder of bergplaats.

7. Avocado’s

iStock

Avocado’s beginnen pas te rijpen nadat ze geplukt zijn, dus het is nooit een goed idee om je onrijpe avocado te waren in de ijskast. Door de lage temperatuur zet je het rijpingsproces namelijk stil. Als je avocado al wel rijp en zacht is, kan je hem uiteraard voor een korte periode wel in de ijskast bewaren om te voorkomen dat hij meteen zal bederven. Hetzelfde geldt voor een halve avocado, al laat je er dan best de pit inzitten om te voorkomen dat je avocado bruin verkleurt.

8. Basilicum

iStock

Basilicumblaadjes houden niet van de kou, ze gaan er sneller door verwelken en zwart verkleuren. Bovendien zijn ze gevoelig voor de aroma’s in de koelkast, als er een sterk geurend product in zit – denk aan de camembert – dan zullen de blaadjes die smaak overnemen. Als je basilicum binnen de week plant op te eten, bewaar je de takjes best zoals een bosje bloemen in een klein vaasje. Je kan basilicum ook heel makkelijk in de diepvries bewaren. Tip: steek de blaadjes in een zak in de diepvries en breek ze in stukjes tot een strooisel zodra ze volledig bevroren zijn. Dat strooisel kan je nadien meteen gebruiken bij het koken.

9. Sauzen

iStock

Het is geen verrassing dat de sauzen die je in de winkel koopt bomvol bewaarmiddelen zitten. Daardoor is het eigenlijk niet nodig om ze in de ijskast te bewaren. Wie etiketjes leest, zal het al opgevallen zijn dat er meestal ook opstaat dat je ze koel en droog moet bewaren. Die omschrijving past dus niet bij je ijskast, maar wel bij een keukenkast. Die regel geldt niet voor sauzen die je zelf maakt en waar dus geen bewaarmiddelen in zitten. Zet die maar in de ijskast.

10. Eieren

iStock

Over eieren bestaat veel discussie en onduidelijkheid of ze nu in de ijskast bewaard moeten worden of niet. Als je ze in de winkel koopt, liggen ze namelijk ook niet in het koelvak. Een belangrijk argument om eieren eenmaal thuis in de ijskast te bewaren, is om te voorkomen dat eventuele salmonellabacteriën zich zouden vermenigvuldigen. Maar eigenlijk is de voornaamste regel bij het bewaren van eieren dat ze niet te warm mogen liggen. En niet te warm betekent minder dan 20 graden, dus tenzij we met een serieuze hittegolf te maken krijgen, kan je ze zonder problemen buiten de ijskast bewaren.

Je vraagt je nu allicht af waarom ijskasten dan een speciaal apart vakje hebben voor eieren. Wel, als je eieren toch in de ijskast zou willen bewaren en je legt ze naast sterk geurende producten, dan nemen ze die geur over. Jep, daar is onze camembert weer. Het aparte vakje in de ijskast voorkomt dit dus!

En, hoeveel dingen moet jij uit je ijskast halen?

Meer
door Redactie
Lees meer...