Gemiddelde Belg werkt 32,6 jaar in z’n loopbaan: zwaar onder het Europees gemiddelde

Eurostat

We moeten langer werken in onze loopbaan: dat weten we al langer. We werken nu gemiddeld 32,6 jaar, een stijging van 1,2 jaar ten opzichte van 2005 Alleen, België hinkt nog serieus achter op onze buurlanden. Het ziet er dus niet naar uit dat die stijging genoeg zal zijn. 

In heel de EU geldt het gemiddelde van een loopbaan van 35,4 jaar, zo lang werkt de Europeaan dus in z’n leven. Dat is een stijging van liefst 1,9 jaar ten opzicht van tien jaar geleden: we moeten dus met z’n allen langer werken. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Opvallend is dat het verschil tussen mannen en vrouwen ook groot is: mannen werken gemiddeld 37,9 jaar in Europa, vrouwen maar 32,8 jaar. Een verschil van meer dan vijf jaar.

België hinkt achterop. Mannen werken bij ons gemiddeld 34,6 jaar, vrouwen zelfs maar 30,4 jaar. Die cijfers zijn erg verschillend van onze buurlanden. Nederlandse mannen werken gemiddeld 42,5 jaar en de vrouwen werken er 37,2 jaar. Nederlanders gaan dus veel later op pensioen en dragen veel langer bij tot hun sociaal systeem. Bij grote buur Duitsland eenzelfde verhaal: 40,1 jaar als man, 35,8 jaar als vrouw. Ook een groot verschil met België. Hetzelfde in het Verenigd Koninkrijk: 41,2 jaar voor mannen, 35,9 jaar voor vrouwen. Enkel Frankrijk komt een beetje in de buurt, met 36,6 jaar voor mannen en 33 jaar voor vrouwen. Maar zelfs daar ligt het dus nog een pak hoger dan bij ons.

Eurostat

Wij zitten in een groepje met Italië waar ze 30,7 jaar gemiddeld werken, Bulgarije (waar ze 32,1 jaar gemiddeld werken), Griekenland met 32,3 jaar en Kroatië, Hongarije en Polen.

Overal stijgt het wel. Malta nam de grootste stap de laatste tien jaar, met liefst 8,6 jaar erbij op tien jaar. Spanje deed er 5,1 jaar bij, Luxemburg 4,7 jaar, Hongarije 4 jaar erbij, Cyprus 3,6 jaar. In die zin is de stijging van 1,2 jaar erbij voor België eerder aan de lage kant is.