Verschillende Vlaamse topauteurs trekken aan de alarmbel. Zij vinden de 10 euro inkom die mensen moeten betalen voor de Boekenbeurs veel te hoog. “Het is een schande”, zegt Pieter Aspe, die het hoge entreegeld ook als oorzaak ziet voor het dalende bezoekersaantal.
Boek.be, de organisator van de Boekenbeurs, krijgt de wind van voren van een heel aantal Vlaamse topauteurs. Ze kaarten de hoge toegangsprijs van het jaarlijkse evenement aan. “Ze moeten stoppen met 10 euro inkom te vragen”, zegt Pieter Aspe in Gazet van Antwerpen. “Dat zijn gewoon inkomsten om een aantal ambtenaren het hele jaar bezig te houden.”
Uitmelken
“Ze denken nog altijd: we gaan die koeien nog een beetje melken en nog mat meer geld vragen”, is hij scherp. Andere auteurs treden hem bij. Zij vinden de 10 euro te veel voor wat bezoekers ervoor terugkrijgen. “Uiteindelijk is het één grote boekenwinkel, niet meer dan dat”, stelt Marnix Peeters.
Maar daar is de organisator het niet mee eens. “De Boekenbeurs is méér dan een gigantische boekenhandel. Het is in feite een grote tentoonstelling”, legt Greet Spaepen van Boek.be uit in het Radio 1-programma De Ochtend. Ze wijst dan naar “de vele signeersessies, een overzicht van 90.000 titels, een bonnenboekje met verrassingen, …” Het overgrote deel van de inkomsten zou, volgens Spaepen, ook naar de locatie gaan. “We moeten die locatie huren én mensen betalen die daar tijdelijk werken”, stelt ze. “Dan is er ook nog de promotie, en de techniek.”
Schimmig
Een inkomprijs van 2 tot 3 euro, zoals een aantal auteurs opperden, doet ze dan ook af als onmogelijk. “Grote onzin”, zei Aspe in De Ochtend. “Ik heb bijvoorbeeld nog nooit geld gevraagd om te komen signeren. Dat doen auteurs altijd gratis.” Hij bekritiseert ook de hoge sommen die uitgeverijen moeten neerleggen om überhaupt op het evenement te mogen staan. “Ik stel me dan vragen over wat er precies wordt gedaan met al dat geld. Vooral de schimmige organisatie die Boek.be is, waar 20 man werkt om die beurs te organiseren.” De topauteur dreigt er dan ook mee volgend jaar niet meer naar de beurs te komen.
KABONGA! Zoveel Bevers die naar de @Boekenbeurs zijn gekomen voor ons!!! ? Bedankt!! ? pic.twitter.com/IclMUDXYwp
— Ghost Rockers (@ghostrockers_be) 3 november 2017
De Boekenbeurs lokte dit jaar al 91.000 mensen op acht dagen. De beurs zal dit jaar nog open zijn van donderdag 9 november tot zondag 12 november. Vorig jaar kwam de beurs aan 100.000 bezoekers, twee jaar geelden nog aan 102.000. “Op zich zitten we op koers”, concludeert Spaepen dan ook.
Maar de auteurs merken toch een dalende trend op, en ze wijten die aan de hoge inkomprijs. “Veel mensen blijven daardoor weg. Het entreegeld gaat met de jaren steeds maar de hoogte in”, klaagt Kiekeboe-auteur Merho in Gazet van Antwerpen. “Ben je met een gezin van vier, met kinderen ouder dan twaalf, dan ben je 40 euro kwijt, alleen al om binnen te geraken.” Aspe stelt zelfs de hele inkomprijs in vraag: “Waarom moeten mensen betalen om gewoon een boek te kopen?”
Bezoekersaantal Boekenbeurs flopt. Logisch, bij https://t.co/2pIuh5BJak betaal je geen 10€ inkom en linkse indoctrinatie vind je overal.
— Elveebee (@LucvanBalberghe) 6 november 2017