Na de heisa rond Uber en Airbnb maakt een succesvolle Gentse start-up bekend dat het genoeg is geweest: Engagor verhuist naar de Verenigde Staten. Het bedrijf meet de activiteit op sociale media voor internationale klanten zoals Coca-Cola, Pepsi en McDonald’s. De CEO verklaart aan De Tijd dat het er in België gewoon te moeizaam aan toe gaat.
Niet alleen het bedrijf verdwijnt uit ons land, ook de vele administratieve lasten en belastingen verhuizen naar het buitenland. De belangrijkste oorzaak is de manier waarop het er in België aan toe gaat. “We hebben recent ook moeilijkheden gehad door de gelijkschakeling tussen arbeiders en bedienden. Ik moest iemand ontslaan die acht maanden bij ons werkte en moest hem dan nog een opzeg van drie tot vier maanden betalen”, zegt Folke Lemaitre aan De Tijd. Het verhaal sluit perfect aan bij de heisa die er deze week geweest is rond de Brusselse minister van Mobiliteit Brigitte Grouwels, die taxidienst Uber wil verbieden in Brussel. Vandaag volgde een nieuwe discussie over controle op Airbnb. Op Twitter stelt Lemaitre dat “mensen zoals Grouwels” voor hem de druppel waren en hij daarom nog voor het eind van het jaar naar de VS zal verhuizen.
People like @BGrouwels are one of the many reasons we are moving our HQ (@engagor) out of Belgium to the US. #sad /cc @NeelieKroesEU
— Folke Lemaitre (@Folke) April 17, 2014
Fervent Uber-gebruiker
Engagor analyseert de traffic op de sociale media voor grote, internationale merken. Klanten zoals Coca-Cola-, Pepsi, McDonald’s, Carlsberg, Volvo en Ikea zijn kind aan huis bij de Gentenaars. Met hun software tonen ze wat mensen over de bedrijven in kwestie vertellen op netwerksites zoals Facebook of Twitter. Bovendien kunnen ze meteen reageren en vragen beantwoorden. Vorige zomer raakte bekend dat het bedrijf twee miljoen euro kon ophalen en daarmee een kantoor in San Francisco zou openen. En nu zal de Amerikaanse holding dus zelfs het hoofdkantoor van Engagor worden.
Lemaitre geeft aan De Tijd ook toe dat hij zelf een fervent gebruiker van Uber is. Dat het niet veilig zou zijn, is slechts een drogreden van minister Grouwels. “Ik snap wel dat Grouwels vindt dat Uber niet zomaar mag doen wat het wil, maar het zoeken naar een oplossing had veel constructiever gekund. Nu was de aanpak gewoon agressief”, stelt hij.