In een baanbrekend initiatief heeft een laboratorium in Valencia een innovatieve methode ontwikkeld om de verspreiding van knokkelkoorts te bestrijden. Het Centrum voor Biologische Ongediertebestrijding maakt gebruik van gesteriliseerde tijgermuggen om de populatie van deze ziekteverwekkers te verminderen.
Elke week kweekt het laboratorium duizenden tijgermuggen, die vervolgens worden gescheiden op geslacht. Zo meldt Reuters. De mannetjes worden gesteriliseerd met behulp van stralingstechnologie. Deze procedure, uitgevoerd door een elektronenversneller, voorkomt dat de muggen zich kunnen voortplanten, waardoor de algehele populatie wordt gereduceerd. Deze aanpak is een reactie op de toenemende bedreiging van door muggen overgedragen ziekten zoals knokkelkoorts. Die verspreiden zich in toenemende mate in Europa.
Klimaatverandering bevordert muggenpopulaties
Volgens Vicente Dalmau van het departement Gezondheid, Landbouw en Visserij in Valencia speelt klimaatverandering een grote rol in de uitbreiding van tijgermugpopulaties. “De milde winters en langere warme periodes zorgen ervoor dat deze muggen zich gedurende langere tijd kunnen ontwikkelen”, zegt Dalmau. Door de opwarming van het klimaat breidt de Aedes albopictus, beter bekend als de tijgermug, zich steeds verder uit over Europa. Ondertussen zijn er gevestigde populaties in inmiddels 13 landen, waaronder Spanje.
Toename van door muggen overgedragen ziekten
De impact van deze muggen is aanzienlijk. Het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding heeft een toename geregistreerd van gevallen van knokkelkoorts die geïmporteerd zijn uit gebieden waar de ziekte endemisch is. Bovendien zijn er lokaal meer uitbraken van ziekten zoals het westnijlvirus en knokkelkoorts.
Wereldwijd zijn de cijfers alarmerend. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het aantal gevallen van dengue, een door muggen overgedragen ziekte, sinds 2000 maar liefst verachtvoudigd, met 4,2 miljoen gerapporteerde gevallen in 2022. De WHO wijt deze stijging aan de effecten van klimaatverandering op muggenpopulaties.