Getest: welke kledingketen past het best bij jouw bodytype? Zara, H&M of Primark?

Elk kledingmerk heeft zijn eigen maten, gericht op het doelpubliek. Sommige merken gaan voor de kleine maatjes, anderen gaan dan weer voor de grote maten. Alison Lee, een modeontwerpster die modelessen geeft in Manchester, heeft outfits van drie grote modemerken getest op twee modellen met een verschillende maten. Ze heeft haar opmerkingen gedeeld met Daily Mail. Dit zijn ze.

1. Laten we beginnen met de keten die iedereen kent: H&M

Daily Mail

Een stom voorbeeld op een roze, gestippelde jurk van H&M. Alison lee heeft het getest op twee verschillende meisjes. De linkse heeft maatje 44, de rechtse 36. De jurk valt perfect bij maatje 36 en ook de naden komen op de juiste plaats van de buste en de schouders. Maar bij maatje 44 is er toch een probleem ter hoogte van de borst. De jurk heeft maar 94 cm op die plaats terwijl ze 100 zou moeten zijn volgens de maattabel van H&M. Daardoor krijgt het model haar jurk niet toe op de rug.

Conclusie: ze moet dus een grotere maat nemen. Verschillende jurken met grotere maatjes worden bij H&M te klein gemaakt en ze richten zich op vrouwen met rechte schouders en buste.

Dit zegt de maattabel voor rokken van H&M:

Maatje 36: 84 cm borstmaat, 68 cm taillemaat en 92 cm heupmaat.

Maatje 44: 100 cm borstmaat, 84 cm taillemaat en 108 cm heupmaat.

2. Zara

Daily Mail

Bij Zara heeft Alison haar modellen een slim-jeans en een vestje aangetrokken. Bij het vestje is amper een verschil tussen maatje 36 en 44. Bij maatje 36 is ze perfect gemaakt, maar 44 zit veel te strak. Het model kreeg het amper dicht.

Bij de jeans zijn de broekspijpen zowel bij maatje 36 als 44 te kort. Maar bij maatje 44 flatteert de broek beter ter hoogte van de taille. Het valt op dat het meisje de broek beter “vult”. Dit wijst erop dat Zara zich richt op kleinere meisjes met meer opvallende heupen en billen.

De maattabel van Zara:

Maatje 36: 86 cm borstmaat, 66 cm taillemaat, 94 cm heupmaat.

Maatje 44: 102 cm borstmaat, 82 cm taillemaat, 110 cm heupmaat.

3. Primark

Daily Mail

Bij Primark ligt het probleem vooral bij de lengte van broeken en hemden. Alison legt uit dat de sterkte van Primark vooral ligt bij haar snelheid (“fast-fashion”) en de lage prijzen, maar voor de maten, is het niet altijd in orde. Op dit voorbeeld zie je duidelijk dat het hemdje in maat 44 te hoog valt en helemaal niet gecentreerd is. Een ander probleem bevindt zich bij de mouwen. Het verschil tussen maatje 36 en 44 is 7 cm. En dat is niet genoeg. Tot slot is de jeans bij de beide modellen 2,5 tot 5 cm te kort. Conclusie: je bent best klein, smal en je hebt best dunne armen.

Jammer genoeg kan je niet vergelijken want Primark heeft geen maattabel op zijn website.

Dus, welk van deze ketens is het best aangepast aan je vormen?

Meer
Lees meer...