Na Strafpleiters en Misdaaddokters kijkt Gilles De Coster met Procureurs opnieuw achter de coulissen van misdaad en justitie in ons land. De eerste aflevering wordt om maandag 6 januari om 21.20 uur uitgezonden op Canvas. Procureurs verschijnt meteen integraal op VRT NU. Wij spraken met Gilles De Coster.
Waar mogen we ons aan verwachten? We zagen je eerder al in Misdaaddokters en De Strafpleiters.
Gilles De Coster: “Verwacht je aan het logische vervolg op de vorige twee reeksen. Het is misschien geen vervolg, maar eerder een soort van ‘Kuifje in de Wondere Wereld van Justitie’. We nemen een beroepsgroep onder de loep die zeer onbekend is, ook niet vaak met de media praat, maar wel een gigantische invloed heeft op strafonderzoeken. Ze hebben eigenlijk veel meer invloed dan je zou denken. Ze zijn misschien wel de belangrijkste schakel in een strafonderzoek, maar toch zijn ze heel onbekend. Prikkelend om mee aan de slag te gaan.”
Uitgebreid takenpakket
Welk gesprek heeft je het meest geraakt?
Gilles De Coster: “Het verschil tussen mijn voorbereiding op papier en de mensen die tegenover je zitten en effectief vertellen hoe ze in een assisenzaak, waarbij het over gruwelijke dingen gaat. Hoe ze vertelden over hun beslissing om iemand al dan niet preventief in hechtenis te nemen om 4 uur ’s morgens met een wenende kleine op hun schoot. Dat soort dingen. Het is allemaal mensenwerk, soms zeer gruwelijk.”
“Toch moeten zij megabelangrijke beslissingen nemen: voorlopige hechtenis, vervolgen of niet vervolgen. Het is de procureur die dat allemaal beslist in eerste instantie, niet de rechter. De procureur is dus de eerste rechter. Ook de strafvordering behoort tot hun takenpakket. Zij zeggen ‘ik eis zoveel straf’. Ze hebben zoveel beslissingen te nemen over gruwelijke menselijke verhalen. Dat heb je pas door als je met hen praat.”
Geen schooltelevisie
Was het een uitdaging voor jou om iets juridisch-technisch in verstaanbare taal over te brengen?
Gilles De Coster: “Het is geen schooltelevisie om uit te leggen hoe justitie in zijn werk gaat. Het is een human interest-programma. We zijn op zoek gegaan naar menselijke verhalen binnen die beroepsgroep en wat dat beroep van die mensen eist. Ik ben een totale leek op het vlak van justitie en dat is goed, want de kijker is dat per definitie ook. Je moet het verhaal op dat niveau duidelijk kunnen maken. Uit respect voor die mensen moet ik me natuurlijk wel voorbereiden en bijvoorbeeld weten wat het verschil is tussen een procureur des Konings en een procureur-generaal.”
Programma met een missie?
Is het ook de bedoeling om een maatschappelijke discussie los te maken?
Gilles De Coster: “Het is geen missie van mij. Ik merk bij deze reeks meer dan bij andere reeksen wel dat die mensen zo belangrijk zijn en dat ze toch amper middelen krijgen om hun taak behoorlijk uit te voeren. Daar moeten we wel eens een maatschappelijk debat over hebben. Als deze reeks daartoe kan helpen, is dat zeer goed. In een bepaald rechtsgebied in Vlaanderen is er bijvoorbeeld geen budget voor zaken rond mensenhandel en die zaken worden daarom gewoon geklasseerd. Dat is gestoord. Dan faal je als maatschappij. Hun taak is nochtans zeer belangrijk, ze zijn een soort van advocaat van de samenleving. Je kan wel zeggen dat mijn ogen zijn opengegaan.”
Vier afleveringen
Procureurs zal uit vier afleveringen bestaan. Kan je even vertellen wat we in elk van de afleveringen te zien krijgen?
Gilles De Coster: “De eerste aflevering gaat over het strafdossier en het onderzoek. Zij vormen de basis. Het gaat over de verscheurende keuzes die procureurs moeten maken in de loop van een onderzoek.”
“Aflevering twee behandelt het strafproces. Het gaat over de zitting en de persoonlijke aspecten daarrond.”
“Aflevering drie gaat de specialismen van de procureurs. De ene bestrijdt terreur, de andere georganiseerde misdaad, nog een andere houdt zich bezig met jeugd en gezin. In die aflevering gaan we heel diep in de verhalen en wat ze in hun beroep allemaal al hebben meegemaakt.”
“In de laatste aflevering vertellen de procureurs hoe ze naar de samenleving en misdaadevolutie kijken. Maar ze leggen ook getuigenis af over hoe de samenleving naar hen kijkt. Telkens als Justitie in opspraak komt, voelen ze zich meer boeman dan beschermer.”
Toekomstplannen
Wat zijn je toekomstplannen?
Gilles De Coster: “De Mol gaat in het voorjaar weer van start. Ook loopt het voetbal door. Daarna wil ik graag van zo dichtbij mogelijk meemaken hoe we Europees kampioen zullen worden. Voor daarna zijn er nog geen concrete plannen.”