Waarom wie goed wil zijn voor het klimaat en de planeet mosselen en sardines moet eten

Het verminderen van vlees- en zuivelconsumptie is een manier om zorg te dragen voor de planeet. Maar je kan ook al een mooi verschil maken door in plaats van zalm bijvoorbeeld sardines te eten. Of mosselen, want die zijn bij het meest duurzame eten dat er is.

De zee biedt de mensheid een overvloed aan voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, waar we al duizenden jaren van hebben geprofiteerd. Vis is een van de gemakkelijkst opneembare bronnen van belangrijke voedingsstoffen zoals omega-3 en vitamine D en A die mensen nodig hebben. Er wordt aangenomen dat een dieet met zeevruchten en vis mensen mogelijk heeft geholpen grotere hersenen te ontwikkelen. Het komt er op aan om deze hulpbron duurzaam te gebruiken, aangezien meer dan 3,3 miljard mensen ervan afhankelijk zijn als hun bron van dierlijke eiwitten.

Een belangrijke oorzaak van overbevissing is, ironisch genoeg, de vraag naar visvoer. Meer dan een derde van alle wereldwijd gevangen vis wordt gevoerd aan vee, huisdieren én aan vissen in plaats van aan mensen. Viskweek, of aquacultuur, is de snelst groeiende voedselsector ter wereld. Het grootste deel van de Atlantische zalm die in supermarkten wordt verkocht, is gekweekt.

Het kweken van deze zalmen vereist dat ze een dieet krijgen dat rijk is aan omega-3-vetzuren en eiwitten, voedingsstoffen die ook essentieel zijn voor de mens voor de ontwikkeling van de hersenen en de zenuwfunctie. Een nieuwe studie onderzocht wat er zou gebeuren als mensen de in het wild gevangen vis zouden eten zoals sardines die meestal bestemd zijn voor zalmkwekerijen.

Sardines eten in plaats van zalm

Het onderzoeksteam voerde een grondige evaluatie uit van de Schotse zalmindustrie, verzamelde gegevens over de voedingswaarde van de vis, de samenstelling van vismeel en visolie en onderzocht de overdracht van micronutriënten van voer naar vis.

Ze ontdekten dat door in het wild gevangen vis uit het zalmvoer te verwijderen en in plaats daarvan alleen bijproducten te gebruiken – zoals restanten van het fileren van gekweekte vis – 3,7 miljoen ton vis in de zee zou kunnen blijven en dat de wereldwijde jaarlijkse productie van zeevruchten zou kunnen toenemen met 6,1 miljoen ton. Meer dan de helft van de essentiële voedingsmineralen en vetzuren die beschikbaar zijn in wilde vis, gaat momenteel verloren in de menselijke mond wanneer deze vissen worden gevoerd aan gekweekte zalm.

Het gebruik van alternatieve voeders in zalmkwekerijen groeit, maar sommige zijn beter dan andere. Voeders gemaakt van gewassen zoals soja en maïs hebben veel land en water nodig om te produceren, maar die gemaakt met algen zijn rijker aan omega-3 en gebruiken gewoon ruimte in de zee (waarvan er veel is) in plaats van land.

Mosselen: bijna alleen voordelen

Door zalm te vergelijken met andere opties, toont het onderzoek ook de gezondheids- en milieuvoordelen aan van het eten van meer duurzaam gekweekte zeevruchten, zoals mosselen. Mosselen blijken een van de meest duurzame voedingsmiddelen ter wereld zijn, veel duurzamer dan vlees, vis en de meeste landgewassen zoals soja, tarwe en rijst.

Mosselen hebben geen voer nodig, ze eten gewoon algen in het water. De riffen die ze creëren, fungeren als kraamkamers waar jonge vissen zich tot volledige grootte kunnen ontwikkelen en helpen de wilde visbestanden te herstellen. Mosselkwekerijen verbruiken geen land en geen zoet water. Ze fungeren eigenlijk als een koolstofput.

(kg)

Meer
Lees meer...