Groot-Brittannië bant verkoop van puppies en kittens door dierenwinkels

In Groot-Brittannië willen de autoriteiten paal en perk stellen aan dierenmisbruik. Eén van de manieren om dat te doen is door de verkoop van pups en kittens aan banden te leggen. Je zal nog wel een puppy of kitten kunnen krijgen, maar niet in een dierenwinkel. 

Britse ministerie voor Dierenwelzijn heeft een drastische beslissing genomen om dierenmisbruik te voorkomen. Daar is namelijk overeengekomen dat dierenwinkels geen hondenpups of kittens meer mogen verkopen. Dat zal een serieuze daling in de verkoopcijfers betekenen, maar volgens de Britten is dat het % waard. 95% is het eens met de wet.

Geen kittens in dierenwinkels

Volgens ‘Lucy’s law’, zoals het voorstel heet, mogen dierenwinkels geen kittens of pups onder de zes maanden meer verkopen. Daarvoor moeten mensen rechtstreeks naar een geaccrediteerde fokker of liever nog een asiel. Die kwekerijen, daar zit natuurlijk ook het probleem: het is die sector die ervoor gezorgd heeft dat de wet er kwam.

Dit zijn de 12 meest aanhankelijke kattenrassen.

Lucy’s Law is genoemd naar een Cavalier King Charles Spaniël die in een kwekerij in Wales gevonden werd. Lucy’s heupen waren vergroeid, waardoor ze geen pups meer kon krijgen. Die vergroeiing was het rechtstreekse gevolg van haar levensomstandigheden. Lucy is uiteindelijk opgevangen door een vrijwilliger en leefde daar nog een tweetal jaar verder. Maar het verhaal van het hondje beroerde Groot-Brittannië.

Deze hond heeft drie kittens geadopteerd!

Lucy’s law

De helft van de Britten heeft namelijk een huisdier, de meeste van hen hebben een hond of kat die ze al hadden als puppy of kitten. Dat moedigt ‘goede’ fokkers aan om stapels puppies en kittens in winkels te droppen. Maar als daar minder geld aan te verdienen is, hoopt de Britse regering, worden de levensomstandigheden van de dieren ook beter, omdat er minder dieren op dezelfde ruimte moeten leven. De hoop is er dat mensen nu eerst zullen overwegen om in een asiel een dier op te pikken, voor ze overgaan tot de aanschaf van een jong diertje.

Waarom miauwen katten eigenlijk?

In België heeft minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een databank opgericht waar alle asielen en dierenopvangcentra hun dieren een profiel op kunnen geven. Zo wordt het makkelijker om te controleren voor potentiële diereneigenaars of er een hond, kat of konijn tussenzit dat goed bij hun gezin zou passen.

Meer
Lees meer...