Groot-Brittannië maakt tampons en maandverband gratis op alle middelbare scholen

Groot-Brittannië maakt tampons en maandverband gratis op alle middelbare scholen

Groot-Brittannië doet waar we in België nog op moeten wachten: alle middelbare scholen zullen er sanitaire producten, tampons en maandverband dus, voorzien. De Britse minister voor Financiën ziet na een paar maanden acties in dat het om basishygiëneproducten gaat en voorziet er budget voor.

Goed nieuws uit Groot-Brittannië: na enkele maanden campagnevoeren over ‘menstruatiearmoede’ gaat de minister van Financiën, Philip Hammond, ervoor zorgen dat er gratis tampons en maandverband op alle middelbare scholen zal liggen. Da’s een opluchting voor letterlijk iedereen met een baarmoeder, want een ongelukje is snel gebeurd.

Red Box Project

De Britse regering is niet uit zichzelf tot die conclusie gekomen, het is een reactie op de actie die de toen-19-jarige Amika George organiseerde. Zij lanceerde het Red Box-project. Dat zijn, je raadt het al, rode doze die in scholen staan, waar altijd gratis tampons en maandverbanden inzitten, voor wie het nodig heeft.

In Schotland zijn tampons en maandverband al gratis voor studenten.

De respons op het project was overweldigend. Veel leerkrachten en leerlingen getuigden dat tampons en maandverband behoorlijk wat kunnen kosten en dat niet iedereen er de financiële middelen voor heeft. Nochtans, zo zal elke vrouw die haar maandstonden heeft je vertellen: ’t is niet alsof het om een keuze gaat. Tijdens je menstruatiecyclus gaat toiletbezoek hand in hand samen met tampons, maandverband of zelfs een cup.

pixabay

Waarom gratis tampons?

Da’s geen kwestie van lastig doen, ’t is gewoon een basishygiënevraag. Net zoals je toiletpapier nodig hebt, heb je ook een paar producten nodig tijdens die tijd van de maand. Het is dus ergens maar logisch dat die ook overal voorzien worden, zodat iedereen zich honderd procent kan focussen op z’n educatie.

Nadat The Red Box Project van de grond kwam, organiseerde George ook een manifestatie aan Downing Street, en een crowdfundingactie met petitie. In Groot-Brittannië kan je, zodra je een bepaald aantal handtekeningen verzamelt over een onderwerp, een officieel antwoord van de regering krijgen. The Red Box Project verzamelde 271.000 handtekeningen.

Dat dwong Downing Street om stil te staan bij een maandelijkse gebeurtenis voor letterlijk elke vrouw (of tenminste voor zowat iedereen met een baarmoeder.) Volgens The Guardian zal Hammond de gratis tampons en maandverbanden al volgende week voorstellen. Nu nog in België? De zogenaamde ‘tampontaks’ is alvast verdwenen.

Gesponsorde artikelen