In Argentinië hebben paleontologen de overblijfselen ontdekt van een dinosaurussoort die 110 miljoen jaar geleden leefde in de buurt van de Andes. We waren voorheen nog niet bekend met de soort. Die kreeg de naam Lavocatisaurus agrioensis.
De paleontologen vonden restanten van drie dinosaurussen. Het ging om dieren uit de groep sauropoden. Dat zijn imposante dino’s met stevige poten, een lange nek en een lange staart. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Het gaat om de grootste dieren die ooit op de planeet rondliepen.
“We vonden heel wat stukken van de kop: de snuit, de kaken, tanden, ook de botten die de oogkas vormden bijvoorbeeld. De schedel is bijna helemaal compleet” meldt Jose Luis Carbadillo van het Egidio Feruglio-museum voor paleontologie in Patagonië. Hij heeft ook delen van de lange nek, staart en rug opgegraven. “Op deze manier konden we de dinosoort bijna helemaal reconstrueren.”
12 meter lang
Het gaat om een volwassen Lavocatisaurus agrioensis van 12 meter lang en twee jongere exemplaren van 6 tot 7 meter lang. De wetenschappers stellen dat ze de fosielen aantroffen op een onverwachte plaats, namelijk een woestijngebied. “Het is een gebied waar je niet meteen naar fossielen van sauropoden zou zoeken”, zegt Carbadillo.