Gunung Kemukus of Sex Mountain, waar tienduizenden moslims elk jaar “ritueel” vreemdgaan

In het midden van Indonesië, het land met de meeste moslims ter wereld – meer dan 200 miljoen – ligt een berg waar elk jaar duizenden islamieten naartoe trekken om buitenechtelijke seks te hebben. Met prostituees of met andere, wildvreemde “pelgrims”. Ze geloven dat hen dat voorspoed zal brengen. Het is op z’n zachtst gezegd bizar.  

Gunung Kemukus aka de Seksberg is niet zozeer een berg, maar een heuvel. Sinds de 16de eeuw komen mensen er op de vrijdag die om de 35 dagen samenvalt met Pon, één van de vijf dagen van de oude Javaanse maankalender. Om er seks te hebben met iemand. Zolang het maar hun eigen partner niet is, en zolang het maar een heteroseksueel treffen is. Het idee is dat als ze dat zeven keer achter elkaar doen, hun leven veel voorspoed zal ondervinden.

8 à 10.000 per keer

De Seksberg krijgt op zo’n dag tussen 8.000 en 10.000 bezoekers. Ze moeten inkom betalen voor de heilige plaats, plus de omwonenden hebben een lucratief handeltje opgezet in betalende parkeerplaatsen.

Daarnaast zijn er nog een massa stalletjes waar alles van seksspeeltjes tot lustopwekkende middeltjes wordt verkocht. Wie het goed wil doen moet eerst naar het graf van Pangeran Samodro en Nyai Ontrowulan om wat te bidden en een offer te brengen. Samadro was een Indonesische prins die een affaire had met zijn stiefmoeder en met haar op de loop ging. Volgens de legende werden ze gedood tijdens een vrijpartij op de Seksberg.

Prostituees

Daarna moeten de “sekspelgrims” zich ook wassen in één van de twee heilige bronnen. En vanaf dan is het zoeken naar iemand om mee te vrijen. Hoewel de hele toestand verkocht worden als een traditioneel en religieus gebeuren, is de realiteit dat ongeveer de helft van de vrouwen op de seksberg prostituees zijn. Nog eens ongeveer een vierde is dat voor de gelegenheid en ze laten zich betalen door de mannen met wie ze seks hebben. Veel is dat niet: de going rate is 200.000 Indonesische roepia, nog geen 20 euro.

“Als het goed is voor de handel, vindt Allah het niet erg”

Opvallend is dat in een land waar de Playboy geen naakt mag tonen, en er straffen staan op overspel, er amper iets gedaan wordt tegen de Seksberg. Integendeel: toen een stel islamisten dreigde om te berg stil te leggen, kwam de plaatselijke overheid tussen. “Omdat er te veel geld mee gemoeid is” zeggen Indonesiërs. En over dat hypocriete kantje: “This is all Islam. There are those here who are only Muslims on their identity cards, but there are also people here who have been on the pilgrimage to Mecca, who come here to help out their business. Sure, adultery is against Islam but it’s no big deal if it’s to benefit your business.” 

Of: als het goed is voor je commerce, is het allemaal niet zo erg.

Een Australische nieuwsploeg geraakte binnen op Sex Mountain, de reportage was gisteren te zien in het actua-programma Dateline: