Hallucinant: twee procent van de Brusselse studenten prostitueert zich

Maar liefst 1.800 Brusselse studenten zouden zich prostitueren. Dat is ongeveer twee procent van de studentenbevolking van onze hoofdstad. Zo blijkt uit een onderzoek van de Université Saint-Louis in opdracht van Brussels minister van Levenskwaliteit Céline Fremault (cdH). Hoe is dit eigenaardig fenomeen te verklaren?

1.800 Brusselse studenten, zo’n twee procent van de Brusselse studentenbevolking, zouden zich laten betalen voor seks. Dat schrijven De Morgen en de Franstalige krant Le Soir. Onderzoekers Renaud Maes en Chedia Leroij van de Université Saint-Louis verzamelden 25 getuigenissen over prostitutie onder studenten. Ze extrapoleerden hun resultaten op basis van gelijkaardige Britse en Amerikaanse onderzoeken. Zo kwamen ze uit op dat cijfer van 1.800 Brusselse studenten.

Volgens Katrien Symons van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen is dat cijfer niet overdreven. Enkele jaren geleden werkte ze mee aan een Brits onderzoek dat bijna 7.000 studenten ondervroeg. Ook daaruit bleek dan twee procent van de studentenbevolking met mensen de lakens deelt in ruil voor geld. Bovendien bleek het om iets meer mannelijke dan vrouwelijke studenten te gaan.

iStock

De grote boosdoener: het internet

Maes en Leroij wijten deze toename vooral aan internetgebruik. Volgens hen verlaagt het groeiende aantal websites en apps de drempel om jezelf te prostitueren. “Het is duidelijk dat de internetrevolutie seksualiteit bij jongeren verandert”, zegt professor economie Stef Adriaenssens (KU Leuven), die onderzoek deed naar de omzetcijfers van prostitutie, aan De Morgen. “Dat zie je bij apps als Tinder en Grindr, maar het werkt ook bij commerciële seks. Als je het online doet, kan je het makkelijker verbergen. Het is zeer laagdrempelig geworden.”

Ook het online taalgebruik speelt volgens de studie een rol. Websites proberen hun diensten aantrekkelijk voor te stellen. Zo klonk de sugar daddy-campagne van de website Rich Meet Beautiful bijvoorbeeld: “Studentenlening? Ontmoet een sugar daddy.” Het woord ‘seks’ was nergens te bespeuren, wel eufemismen als ‘gezelschap’, ‘affectie’ of ’tederheid’. Zo wordt er op een bepaald soort (jonge) mensen gemikt, die het financieel niet zo breed hebben en het anders nooit in hun hoofd zouden laten om een ‘dame (of heer) van plezier’ te worden.

iStock

Even de luxepoes uithangen

Toch denkt Adriaenssens dat het gebruik eufemismen niet de reden is voor de toename van prostitutie bij studenten. “Eufemismen zijn zo oud als prostitutie zelf. Ik geef dagelijks les aan 18- tot 22-jarigen. Ik kan me niet voorstellen dat zij zo naïef zijn. Hiervan een lokverhaal maken, lijkt me overdreven.”

Ook Symons zegt dat de oorzaak van het fenomeen elders ligt: “De meesten doen het uit nieuwsgierigheid, om het eens uit te proberen.” Ook zou het in de meeste gevallen om een kortstondig experiment gaan. “De meerderheid doet het maximaal zes maanden.” De studenten haalden zelf als argument aan dat hun bijverdienste hen een luxueuzere levensstijl oplevert. ‘Duurdere restaurants’ of ‘exotische tripjes’ waren twee woorden die geregeld terugkwamen in het onderzoek.

iStock