Hamasleider Yahya Sinwar gedood door Israël: Wat betekent dit voor het conflict in Gaza?

Israël heeft Yahya Sinwar, de leider van Hamas, gedood tijdens een operatie in Gaza. Zijn dood, die eerder toevallig gebeurde tijdens een vuurgevecht, heeft de wereld opnieuw in de ban van het conflict gebracht. Sinwar was verantwoordelijk voor de terreuraanvallen van 7 oktober 2023 en zijn dood roept nu vragen op over wat dit betekent voor de toekomst van de regio.

De dood van Yahya Sinwar vond plaats tijdens een militaire operatie van Israël in Gaza. Sinwar, het meesterbrein achter de terreuraanvallen van oktober 2023, bevond zich toevallig in het vuurgevecht. Israëlische troepen stortten eerder deze week een gebouw in de stad Rafah in, en bij het doorzoeken van het puin vonden ze een man die sterk leek op Sinwar. DNA-onderzoek bevestigde later dat het daadwerkelijk om de Hamasleider ging.

Beelden van de laatste momenten van Sinwar circuleren inmiddels online, waarop te zien is hoe hij, zwaargewond, een voorwerp naar een Israëlische drone gooit die het ingestorte gebouw verkende.

Sinwars rol binnen Hamas

Yahya Sinwar stond al langer op de radar van Israël. Sinds de aanvallen van oktober 2023 werd er intensief naar hem gezocht, met een beloning van 400.000 dollar voor tips die tot zijn arrestatie zouden leiden. Toch bleef Sinwar meer dan een jaar onvindbaar, vermoedelijk schuilhoudend in het netwerk van tunnels onder Gaza.

De Israëlische autoriteiten hadden al zijn DNA in hun bezit vanwege zijn eerdere gevangenschap in Israël. Sinwar werd in 1989 veroordeeld tot vier keer levenslang voor zijn rol in de moorden op Palestijnen die met Israël samenwerkten. Gedurende zijn jarenlange gevangenschap studeerde hij Hebreeuws en verdiepte hij zich in de tactieken van zijn vijand. Zijn intelligentie werd geprezen, maar ook zijn wreedheid was berucht.

Na zijn vrijlating in 2011 in ruil voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit, nam Sinwar snel een prominente rol binnen Hamas in en werd in 2017 uiteindelijk de politieke en militaire leider van de organisatie in Gaza. Hij stond bekend om zijn harde retoriek, waarbij hij openlijk pleitte voor de vernietiging van Israël.

De aanval van 7 oktober en de ambities van Sinwar

In het geheim had Yahya Sinwar de aanval van 7 oktober 2023 voorbereid, een aanval die leidde tot hevige gevechten en de dood van duizenden. Hoewel het precieze plan van Sinwar nog onduidelijk is, zouden insiders hebben aangegeven dat hij mogelijk had gehoopt op een minder bloedige confrontatie. Het nemen van gijzelaars uit Israël moest een afschrikwekkende werking hebben, maar dat pakte anders uit.

Er zijn ook speculaties dat Sinwar hoopte dat Hezbollah en Iran sneller in de strijd zouden springen om de druk op Israël te vergroten. Zijn strategische visie was gericht op het destabiliseren van de Israëlische defensie, hoewel dit uiteindelijk niet het gewenste resultaat opleverde.

Wat nu na de dood van Yahya Sinwar?

De impact van Sinwars dood op het conflict tussen Israël en Hamas is moeilijk in te schatten. Hoewel sommigen hopen dat dit een stap richting vrede zou kunnen zijn, wijst veel erop dat de spanningen juist kunnen oplopen. De Libanese organisatie Hezbollah heeft al aangekondigd wraak te willen nemen voor de dood van de Hamasleider.

Meer
Lees meer...