Happy! Deze fascinerende kaarten tonen hoe (on)gelukkig Belgen en andere Europeanen zijn

Je zou denken dat we het in België lang niet slecht hebben, maar toch zijn we zowat het ongelukkigste land van West-Europa. Dat blijkt althans uit deze kaart van Europa op basis van de ‘Happy Planet Index’ of HPI. Ons land is een rode vlek tussen al onze buurlanden, wat er op wijst dat Fransen, Duitsers en ook Nederlands zich gelukkiger voelen dan wij.

De kaart is samengesteld door de website MoveHub.com, een bron voor mensen die van plan zijn om naar een ander land te verhuizen. Zoals altijd zijn de statistieken behoorlijk fascinerend, maar in dit geval ook confronterend. Hoe groener een land op deze kaart kleurt, des te gelukkiger de inwoners zijn. Hoe roder, des te ongelukkiger.

België doet het opvallend slecht. We staan op gelijke hoogte met Oekraïne en Portugal, maar doen het slechter dan de door economische problemen geplaagde landen Spanje en Griekenland. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn opmerkelijk gelukkiger dan wij. Ook Nederland doet het beter, al blijkt men ook daar zeker niet perfect gelukkig. Luxemburg kleurt donkerrood, net zoals de Baltische staten en Rusland. Noorwegen, Zwitserland en Albanië moeten zowat de gelukkigste landen van Europa zijn.

En de rest van de wereld?

Geluk is duidelijk een relatief begrip, want ook de Verenigde Staten zitten in dezelfde categorie als België. In Mexico en Zuid-Amerika blijken mensen dan weer wel gelukkig te zijn.

De inwoners van Costa Rica zijn de gelukkigste mensen ter wereld.

In Afrika en Azië zien we dan weer veel meer rode kleuren op de kaart.

(Bron: MoveHub.com)