In de VS en de UK is het al zo ver: daar is meer dan de helft van de bevolking boven 18 vrijgezel. In de meest ontwikkelde landen van Azië is het ook van dat, en in Europa, inclusief België, zal de kaap van de 50 procent voor 2020 genomen worden. Vijftig jaar geleden was amper 20 procent vrijgezel, en de trend is één van de meest ingrijpende veranderingen die onze wereld momenteel ondergaat. Het heeft verregaande gevolgen, ondermeer in de economie.
Ondanks het feit dat het makkelijker dan ooit is om partners te vinden op het internet – en tussen 80 en 90 procent van de vrijgezellen is wel degelijk actief op dating sites blijkt uit onderzoek – blijven steeds meer mensen alleen.
15 procent blijft bij ouders wonen
In de VS is nu voor het eerst de kaap van 50 procent singles overschreden. 124 miljoen volwassen Amerikanen hebben geen partner. Bij ons is er geen echt cijfer, er zijn wel schattingen. 40 procent van de volwassenen tussen 25 en 40 jaar zouden geen partner hebben. Ongeveer de helft van hen woont alleen, dertig procent blijft bij de ouders wonen (of gaat terug bij z’n ouders wonen) en de rest woont samen met vrienden of vriendinnen.
Of 15 procent van alle mensen tussen 25 en 40 jaar blijft bij z’n ouders wonen.
Het probleem is nergens groter dan in China trouwens. Elk jaar komen daar 30 miljoen meer mannen dan vrouwen “op de markt” bij. Daarvan is de helft gedoemd om vrijgezel te blijven als de huidige trends doorzetten. Of: tegen 2040 zijn er 375 miljoen vrijgezellen meer dan nu in China.
Overspel
Over het waarom zijn er een pak theorieën, de ene al wat meetbaarder dan de andere. Feit is dat er meer echtscheidingen zijn, veel meer dan vroeger, maar zelfs dat effect verklaart maar een stukje. Er wordt sowieso de helft minder getrouwd nu dan in 1960.
En, bij mensen die op latere leeftijd scheiden, blijven er meer single na de scheiding dan niet. Maar bij jongere mensen is dat niet het geval. Integendeel. De meeste mensen die scheiden, hebben binnen het jaar een nieuwe relatie volgens de cijfers. Dat in die leeftijdscategorie “overspel” of “een andere relatie” de belangrijkste reden tot scheiden is, heeft daar wellicht iets mee te maken.
Niet meteen gelukkig
Ook de drang naar onafhankelijkheid, gekoppeld aan dingen zoals “eerst even genieten van het leven”, blijkt niet meteen de belangrijkste motor te zijn voor het groot aantal singles. Bij vrouwen is dat iets belangrijker als bij mannen blijkt wel uit alle studies, maar uit de meeste blijkt ook dat meer dan 75 procent van de vrijgezellen liever niet vrijgezel zou zijn. Meer dan 90 procent van vrijgezellen, zowel mannen als vrouwen, geeft toe “liefde te missen”.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het toenemend aantal singles dus bijlange geen bewuste keuze. Er zijn nog dingen die niet kloppen aan het plaatje, en daar zijn wel cijfers over die dat bevestigen. Het beeld van de vrijgezel die geniet van het leven, gaat en staat waar hij of zij wil, meer reist, meer uitgaat, meer geld spendeert aan luxe-goederen bijvoorbeeld. Wat Europa en de VS betreft is dat zelfs spectaculair.
Vrijgezellen doen minder op
Voor alle duidelijkheid: het geld dat rechtstreeks aan kinderen of door het feit dat je kinderen hebt wordt gespendeerd, is uit de vergelijking genomen. Net als het geld dat je bijvoorbeeld meer betaalt door de huur of de aankoop van je woning niet te kunnen delen.
Als iemand die samenwoont 100 euro spendeert, dan doet een vrijgezel 67 euro op. Een deel daarvan wordt verklaard door het feit dat mensen die een relatie hebben doorgaans ook individueel een hoger inkomen hebben. Maar zelfs wanneer die inkomens gelijkgetrokken worden, doet een vrijgezel opmerkelijk minder geld op (74 procent van wat iemand in een relatie spendeert).
Koppels gaan meer op reis
Koppels gaan ook vaker en duurder op reis blijkt. En ze spenderen relatief gezien meer aan uitgaan, uit eten en dingen zoals bioscoopbezoek. Wat vrijgezellen wel meer doen is bijvoorbeeld tv kijken, lezen en video games spelen.
Het is allemaal geen goed nieuws voor de economie. Zo is er een stelling dat de trend van single leven het bijzonder moeilijk maakt om nog economische groei te realiseren in onze maatschappij.