Het mag nu al in negen Amerikaanse staten: ook Vermont legaliseert marihuana

Het mag nu al in negen Amerikaanse staten: ook Vermont legaliseert marihuana

Vermont is na Colorado, Washington, Oregon, California, Alaska, Nevada, Massachusetts en Maine de negende Amerikaanse staat geworden waar recreatief gebruik van marihuana legaal is. 61% van de Amerikanen staat ondertussen achter het legaliseren van wiet, en dat moet  het in dat gepolariseerde land zowat de topic maken waar de meesten het het nog over eens zijn.

In 2000 was amper 31% van de Amerikanen voor legalisering. Er is momenteel een ruime meerderheid bij alle bevolkingsgroepen (millennials – 70%, Gen Xers – 66%, Baby Boomers – 56%) behalve bij de 70-plussers (35% voor).

Politiek gezien zijn 7 op de 10 Democraten voor legalisering, 65% van de onafhankelijken en 43% van de Republikeinen.

Sessions

Dwars tegen deze cijfers in, maakte Trumps minister van Justitie Jeff Sessions bekend dat hij het in 2013 ontwikkelde gedoogbeleid wil afschaffen. Onder de Democratische president Barack Obama is een beleid ontwikkeld dat het federale Openbaar Ministerie ervan weerhoudt marihuana aan te pakken in staten die het verdovende middel toestaan.

Sessions vindt dat een kwalijke zaak. Hij wil dat de federale justitie juist wel werk maakt van de in zijn ogen noodzakelijke vervolging. Met steeds meer staten die de tegenovergestelde richting uitgaan, wordt dat een raar verhaal.

Vermont legaliseerde gisteren als negende Amerikaanse staat het recreatief gebruik van marihuana. Vanaf 1 juli mogen personen van 21 jaar en ouder maximaal een ounce wiet (bijna 30 gram) in hun bezit hebben, twee volgroeide cannabisplanten en vier stekjes. De handel in de softdrug blijft verboden.

Gesponsorde artikelen