Net zoals bij ons, worden dezer dagen in de Verenigde Staten verschillende nieuwe reeksen losgelaten op het publiek. Verschillende daarvan zullen ongetwijfeld ook het Vlaamse televisiescherm halen. Een voorsmaakje van de reeksen waar je morgen naar zal kijken.
Nielsen ratings
Het traditionele Amerikaanse televisieseizoen start eind september en duurt tot half mei. Tijdens die maanden worden er gemiddeld 22 afleveringen per seizoen van een programma uitgezonden. De maanden november, februari, mei en juli zijn de belangrijkste en staan bekend als de “sweep months”. In elk van die maanden houdt een representatief deel van de Amerikaanse bevolking een week lang een dagboek bij met elk programma dat bekeken wordt.
Dit gebeurt in opdracht van het Amerikaans-Nederlandse bedrijf Nielsen Holdings N.V., dat zo de Nielsen ratings ofwel de kijkcijfers produceert en publiceert. Op basis van die cijfers kopen de adverteerders zendtijd op tijdens de reclameblokken van de vijf grote zenders, waardoor die hun winst kunnen maken. Naar eigen zeggen gebruikt Nielsen Holdings B.V. jaarlijks zo’n twee miljoen papieren dagboeken van Amerikanen om zijn kijkcijferonderzoek uit te voeren.
Die vijf grote Amerikaanse tv-zenders (ABC, CBS, NBC, FOX, The CW) zien hun kijkcijfers en marktaandelen echter steeds dieper wegzinken, ten voordele van betaalkanalen als HBO en Showtime en natuurlijk de onlinekanalen als Netflix en Hulu. Zeker nu die laatste volop investeren in topfictie, denk maar aan House of Cards en Orange Is The New Black, staan de traditionele televisiezenders onder steeds meer druk. Ze moeten alles uit de kast halen om enkele kijkers te behouden, en trekken alle registers open.
De grootste publiekstrekkers
Quantico is de naam van een dorp in de staat Virginia met geen 500 inwoners. Daarnaast is het de naam van een thrillerreeks over een groep FBI-rekruten die tot volwaardige agenten opgeleid worden in een geheime basis in dat dorp. Elke rekruut heeft zijn geheimen, maar een van hen blijkt het meesterbrein van een terroristische aanslag in New York te zijn. Om te weten hoe die vork aan de steel zit, moet je natuurlijk kijken. Leuk weetje: hoewel de reeks zich afspeelt in een bestaand Amerikaans dorp, werd het opgenomen in het Canadese Montréal.
Er duiken ook oude bekenden op in het nieuwe uitzendschema: The Muppets krijgen namelijk hun eigen sitcom in volle Amerikaanse primetime. Het belooft een parodie te worden op andere sitcoms als Parks and Recreation en Modern Family, door dezelfde cameratechniek toe te passen. In The Muppets worden de dagelijkse beslommeringen van Miss Piggy, Kermit the Frog en co gevolgd vanuit Los Angeles, waar Miss Piggy haar eigen talkshow heeft. Als promotiestunt maakten Miss Piggy en Kermit enkele maanden geleden via sociale media bekend dat ze hun relatie beëindigen en weer single door het leven zullen gaan. Hoelang die periode kan duren, ontdek je binnenkort.
De laatste nieuwe hype binnen de Amerikaanse televisiefictie is de anthology series. Dit zijn reeksen waar ieder seizoen een compleet andere cast en verhaallijn krijgt. Na het overdonderende succes van True Detective, dat op een betaalkanaal werd uitgezonden, zwichten nu ook de traditionele zenders voor dit format. In het eerste seizoen van Wicked City gaan twee agenten op zoek naar een koppel seriemoordenaars in het Los Angeles van 1982. De agenten vormen een pact met journalisten en drugdealers om de daders te kunnen klissen. De verhaallijn is losjes gebaseerd op ware feiten.
Moorden staan ook centraal in een andere anthology series, de komische horrorreeks Scream Queens. Leden van een sorority, een studentenvereniging voor vrouwen op Amerikaanse universiteiten, leggen een twintig jaar oud moordmysterie bloot dat natuurlijk opgehelderd zal moeten worden. Onder meer zangeres Ariana Grande vertolkt een gastrol in de reeks.
Het is uitkijken naar Heroes Reborn, het langverwachte vervolg op de sciencefictionreeks Heroes. De nieuwe reeks zal zich net als zijn voorganger focussen op gewone mensen die ontdekken dat ze speciale gaven hebben. Heroes Reborn wordt aangekondigd als een event miniseries, wat betekent dat er slechts één seizoen van dertien afleveringen van zal worden uitgezonden.
Nog nieuw is Crazy Ex-Girlfriend, een dramedy die doorspekt wordt met liedjes, zoals we dat eerder al zagen in reeksen als Glee. De gekke Rebecca Bunch ziet na tien jaar haar ex-vriendje weer terug, en wordt weer smoorverliefd op hem. Hij verhuist echter net dan naar de andere kant van de VS, en in een impulsieve opstoot besluit ze hem halsoverkop te achtervolgen. Of ze zijn hart weer kan veroveren, zal nog moeten blijken.
Vlaams succes
Nog een zeer bijzondere nieuwe reeks voor Vlamingen: het kanaal The CW brengt vanaf volgend jaar Containment op het scherm, de Amerikaanse remake van ‘onze’ fictiereeks Cordon. In plaats van een deel van Antwerpen, zal een deel van de stad Atlanta afgesloten worden door een dodelijk virus.
Het is de allereerste keer dat een Vlaamse reeks in een Amerikaanse versie op het scherm komt. Er wordt ook al een tijdje gewerkt aan een remake van de reeks Clan, die drie jaar geleden op VTM uitgezonden werd en waarin vier zussen proberen de echtgenoot van de vijfde zus om het leven te brengen.
© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – Jonathan Hendrickx