De familie van de 26-jarige Griek Nikos M. die de Gentse politie heeft neergeschoten, gaat volgens hun advocaat Joris Van Cauter stappen ondernemen omdat “het optreden van de agenten buiten proportie was.” Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws. De familie verwijt de politie dat er “van onderhandelen geen sprake was”. Bovendien werd een reconstructie gehouden zonder Nikos M. eerst te ondervragen. “Dat is onvolledig”, klinkt het.
“Wij betwisten geenszins dat mijn cliënt een fout heeft gemaakt door met een pistool op straat te verschijnen, ook al was het een neppistool”, reageert advocaat van de familie Joris Van Cauter in de krant het Laatste Nieuws. In Gent werd vorige week maandag de 26-jarige Griek Nikos M. neergeschoten door de politie nadat hij op straat verscheen met een wapen en dat ondanks meerdere waarschuwingen van de politie weigerde te laten vallen. De familie verwijt de Gentse politie dat “schieten nergens voor nodig was. Zéker niet in de buik.”
Terreurdreiging
Van Cauter vermoedt dat de terreurdreiging doorslaggevend was in de beslissing om te schieten, maar betreurt dar er geen mogelijkheid tot onderhandeling was. “Ik begrijp dat de politie in zulke gevallen moét optreden, maar allicht door de huidige terreurdreiging stonden de zenuwen bij de agenten toch een beetje te strak gespannen”, klinkt het.
“Je hoort een politievrouw hysterisch schreeuwen. De professionele cool die je van agenten verwacht, was compleet zoek. Het enige wat je hoort, was: ‘Leg je wapen neer, leg je wapen neer, anders wordt er gevuurd…’ Van onderhandelen was er geen sprake.”
Onderhandelen geen optie
Nochtans waren er op het moment dat de politie arriveerde, volgens Van Cauter, “ook drie neven van mijn cliënt en twee kennissen, onder wie zijn beste vriend met wie hij is opgegroeid. Ze zeiden tegen de politie dat het Nikos was en dat ze hem kenden. Ze smeekten de agenten of ze eerst met Nikos wilden spreken, maar ze werden letterlijk aan de kant geduwd. De politie wilde dat blijkbaar zelf oplossen.”
Het feit dat er onvoldoende geprobeerd zou zijn om te onderhandelen, is niet de enige reden waarom de familie gerechtelijke stappen onderneemt tegen de politie. Intussen heeft het Gentse gerecht namelijk al een reconstructie van het incident gehouden, zonder dat de neergeschoten Nikos M. verhoord geweest zou zijn. “De reconstructie is enkel gebaseerd op het verhaal van de agenten. Dat is onvolledig.”
Onderzoek in alle richtingen voeren
De jonge man werd uiteindelijk twee keer door de politie in z’n buik geraakt en één kogel ging door z’n benen. Z’n toestand was een tijdje kritiek en hij ligt nog steeds in ’t ziekenhuis voor verzorging. Onderzoek moet nog uitwijzen of de agenten correct gehandeld hebben. Indien dit niet het geval is, riskeren ze zelf vervolgd te worden.
“Ook over wat er aan de politieactie is voorafgegaan, lopen de versies van getuigen uiteen”, aldus Van Cauter. “Had hij al geschoten en/of mensen bedreigd? Dat moet allemaal nog blijken uit onderzoek. We wensen niet dat er zaken in het voordeel van mijn cliënt onder de mat worden geveegd. Of erger: dat de eventuele fouten van de politie zouden worden toegedekt. Dit onderzoek moet in alle richtingen worden gevoerd en daarom wil de familie nu zelf gerechtelijke stappen ondernemen. Ik hoop binnenkort het gerechtelijk dossier te kunnen inkijken.”