We hebben er in de westerse media de voorbije weken nog niet veel over gelezen, maar Zweden zit momenteel met een serieus probleem. Margot Wallström, de minister van Buitenlandse Zaken, ging enkele weken terug de confrontatie aan met Saoedi-Arabië over de rechten van vrouwen in het land. Zweden moest er de prijs voor betalen en de bewuste minister lijkt van niemand steun te krijgen. Vooral omdat de discussie intussen ernstig verdraaid is.
Het begon enkele weken geleden toen de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström de onderwerping van vrouwen in Saoedi-Arabië aanklaagde. Vrouwen mogen er namelijk niet reizen, zaken doen of trouwen zonder de toestemming van hun mannelijke bewakers. Meisjes worden soms gedwongen tot kindhuwelijken waarbij ze verkracht worden door oude mannen. Met die woorden heeft Wallström de Arabieren boos gemaakt, ook al weet iedereen dat ze eigenlijk geen ongelijk heeft.
“Middeleeuwse methoden”
Ze ging nog verder en veroordeelde het Arabische rechtssysteem omdat Raif Badawi tien jaar celstraf en duizend zweepslagen kreeg, enkel omdat hij een website maakte waarop gepleit werd voor de vrijheid van meningsuiting. Ze noemde het “Middeleeuwse methoden” en een “gruwelijke poging om moderne vormen van expressie de mond te snoeren”. De reactie bleef echter niet uit en Saoedi-Arabië haalde zijn ambassadeur weg uit Zweden. Daarnaast krijgen Zweedse zakenmannen geen visum meer om het land binnen te mogen.
Intussen deden de Verenigde Arabische Emiraten hetzelfde en heeft de Organisatie van de Islamitische Samenwerking Zweden beschuldigd geen respect te hebben voor de “rijke en afwisselende ethische normen” in de wereld. En toch zien we dit verhaal in de westerse media haast nergens opduiken, merkt The Spectator terecht op. Er is een diplomatieke oorlog tussen Zweden en Saoedi-Arabië bezig, nadat iemand uitzonderlijk eens openbaar kritiek durfde uiten.
De Washington Post stelt dan weer eveneens terecht dat Saoedi-Arabië erin geslaagd is om de hele discussie over vrouwenrechten als een aanval op de islam te omschrijven. Waardoor het nu dus lijkt alsof Zweden de handschoen tegen alle moslims heeft opgenomen. Ook in Zweden zelf ligt Wallström enigszins onder vuur, omdat ze een hele religie zou hebben aangevallen. “We hebben het grootste respect voor de islam als een wereldgodsdienst en voor de bijdragen die geleverd zijn aan onze huidige samenleving”, moest ze zichzelf vorige week verdedigen in het Zweedse parlement.
Duur voor Zweden
Zal deze affaire Wallström uiteindelijk verplichten om een stapje terug te zetten? Die discussie wordt momenteel in ieder geval wel gevoerd. Andere westerse landen houden de lippen op elkaar en zullen zich waarschijnlijk niet in dit lastige debat mengen. Voor Zweden kan de hele affaire nog tot zware verliezen leiden. Zo is het land de twaalfde grootste wapenexporteur ter wereld en die sector verdient miljarden aan Saoedi-Arabië. En als zakenlui hun visum niet terugkrijgen, dreigen ook andere sectoren verlies te zullen lijden.
Voorts kan de discussie Zweden in 2017 een zitje in de VN Veiligheidsraad kosten. Het doet allemaal een beetje denken aan de cartooncrisis in Denemarken. Ook toen werden Deense bedrijven bedreigd en supermarktketen Carrefour haalde zelfs Deense producten uit de winkelrekken. Vorig weekend ging ook de Zweedse koning zich met het probleem moeien. Er zal waarschijnlijk wel een compromis komen aangezien er economische belangen in het spel zijn, maar het is vooral bijzonder spijtig dat iedereen intussen al vergeten is dat Wallström aanvankelijk enkel voor de Arabische vrouwen in de bres sprong.
(Bronnen: The Washington Post, The Spectator)