Wij betalen al jaren in euro omdat we in Europa wonen, da’s niet zo heel moeilijk. Maar de rest van de wereld vond hun inspiratie voor de naam van hun munten ook in Europa. De dollar is eigenlijk van Nederlands/Duitse afkomst en ook het Latijn is populair als basistaal.
Voor de euro hadden we in Europa ook verschillende munten, met hun eigen naam en geschiedenis, maar veel niet-Europese munten hebben hier ook hun roots. Wij hebben op een rijtje gezet waar een aantal munten hun naam halen.
De dollar uit Europa
De dollar heeft, geloof het of niet een Nederlandse oorsprong. Het woord dollar komt van ‘Thaler’, een Diets (lees: héél oud Nederlands) woord voor dal. Thaler komt dan weer van Joachimsthaler, het dal van Joachim. We weten niet over welke Joachim het gaat. De Zuid-Afrikaanse Rand komt trouwens ook uit het Nederlands: Witwatersrand is een dorpje in Zuid-Afrika waar veel goud in de grond zat.
Peso, de munt die voor de euro, de peseta en de real in Spanje werd gebruikt, maar nu nog steeds in Zuid- en Midden-Amerika aanwezig is, betekent eigenlijk gewoon ‘gewicht’ in het Spaans
Latijnse roots
Zowel de Britse Pond, de Turkse Lira als de Scandinavische kronen komen uit het Latijn. De Lira en Pond betekenen zelfs hetzelfde: het zijn gewoon gewichtsindicaties, maar ze komen wel voort uit twee verschillende woorden: poundus en en libra. Als je wel eens een horoscoop durft te lezen, herken je de libra waarschijnlijk ook als weegschaal.
Kroon betekent gewoon, tja … kroon, en komt van het Latijnse woord ‘corona’. Nu weten we meteen waar de naam van het bier vandaan komt.
De eigen taal gebruiken: ’t is niet al goud wat …
Yuan, Yen en Won, de munten die gebruikt worden in respectievelijk China, Japan en Korea, hebben natuurlijk geen euroteken maar delen allemaal hetzelfde karakter. Het betekent ‘rond’ of ‘ronde munt’. De ringgit, de munt uit Maleisië, gebruikt ook gewoon het woord voor ‘gekarteld’, want de munt is gekarteld. Tja, heel ver hebben ze ’t daar niet gezocht.
De Poolse Zloty – toegegeven, we steken die er bij omdat hij zo grappig klinkt- haalt zijn naam uit het Pools, waar het ‘goud’ wil zeggen. Voor je ’t vraagt: nee, de meeste Zloty’s zijn zilverkleurig. Bij de Russische buren haalden ze voor het woord voor de munt – roebel – de inspiratie op dezelfde plaats: roebel is het Russiche woord voor zilver. Ook de Hongaarse florijn – wat een mooie naam trouwens – haalt daar de mosterd: een Fiorino is een gouden Italiaanse munt, waar een fiore oftwel een bloem opstond.