Hoe de ‘pergola-affaire’ de kop kostte van de Ethias-CEO

Ethias, één van de grootste verzekeraars van het land, zit in woelig water. De CEO van de bank, Bernard Thiry, moet opzij. Directe aanleiding is een fraudezaak waarbij PS-politicus Stéphane Moreau sjoemelde met z’n verzekering. De Nationale Bank drong aan op actie. En tegelijk komt er misschien ook een verkoop aan. Want de Europese stresstest voor verzekeraars voorspelt geen goed rapport.

De top van Ethias krijgt een nieuwe leiding. Het de positie van de CEO Bernard Thiry was onhoudbaar geworden. Want de Nationale Bank, die als waakhond moet toezien op de banken en verzekeraars in dit land, stelde zich vragen bij de man. Iedereen in de banksector moet de stempel ‘fit and proper’ hebben, van onberispelijk gedrag heet dat. Maar bij Thiry had de Nationale Bank grote vragen. Dat signaleerde De Tijd.

“De raad van bestuur drukt zijn oprechte dank uit aan Bernard Thiry omdat hij Ethias, in zeer moeilijke macro-economische omstandigheden, inmiddels weer helemaal op de rails heeft gezet”, schrijft Ethias nu in een persbericht.

Financieel directeur Benoit Verwilghen zal als vice-CEO tijdelijk het voorzitterschap van het directiecomité op zich nemen. Verder komt voor het eerst een vrouw in de top van Ethias. Brigitte Buyle, nu nog vicepresident bij IBM Benelux, wordt aangesteld als nieuw lid van het directiecomité. “Zij zal vanuit haar rijke ervaring in de IT-sector Ethias vanaf 1 oktober ondersteunen in de digitale transformatie die een jaar geleden werd aangevat.”

Ethias is handen van de overheid: één vierde van de Vlaamse regering, één vierde Waalse regering, één vierde van de federale regering en dan nog één vierde van de ‘oude’ aandeelhouders. Die constructie is het gevolg van de redding van de verzekeraar na de bankencrisis van 2008.

Grijpen federale en Vlaamse regering in?

Maar het management had nog heel fel een PS-stempel. En dat verklaart voor een deel de fameuze ‘pergola-affaire’: verzekeringsfraude bij een Luiks PS-kopstuk. Het gaat om Stéphane Moreau, sterke man van de PS in Luik en door z’n vele mandaten een echt machtig figuur. In 2010 viel een boom uit de tuin van Moreau op een pergola van z’n buurman. Moreau bleek niet verzekerd, maar drong aan op een regeling via z’n contacten met de top van Ethias. En plots kon Moreau een verzekeringspolis tekenen, na de feiten, waardoor hij plots wel gedekt was.

Een commerciële geste noemde de verzekeraar het, maar het gerecht in Luik zag dat anders. Zij spreken van oplichting en schriftvervalsing, en willen Moreau naar de correctionele rechtbank sturen. En het parket-generaal wil meteen ook acht personeelsleden van Ethias, waaronder de voormalige CEO Bernard Thiry voor die correctionele rechtbank zien verschijnen. Die beslissing is nog niet definitief, maar de Nationale Bank is dus nu al bijzonder kritisch.

Alleen al daardoor kon Thiry zichzelf niet handhaven. Bronnen binnen de federale regering waren al eerder kritisch over de zwakke leiding van Ethias op dit moment. En het feit dat hij zo manifest een PS-etiket had speelde natuurijk ook niet in z’n voordeel.

Stresstest komt eraan

Zeker omdat er eind dit jaar voor de verzekeraars een Europese stresstest op het programma. En Ethias staat er financieel niet geweldig voor. Grootste molensteen zijn de dure first-rekeningen, waarop de verzekeraar nog steeds erg veel rente betaald.

Naast een stoelendans aan de top, is het dus mogelijk dat er opnieuw vers geld nodig is. Zeker omdat de Vlaamse en federale regering mogelijks opnieuw geld moeten erbij stoppen, was het ondenkbaar dat de PS-top die er nu zit aan boord bleef. Maar vraag is of zo’n nieuw rondje kapitaal hoe dan ook politiek wenselijk is en ook of het mag van de Europese Commissie.

Een andere optie dat de verzekeraar helemaal wordt overgenomen. De Nationale Bank heeft daarbij alvast wat huiswerk gedaan en andere grote verzekeraars zoals Ageas en Allianz zeggen zeker geen neen. Of er is het scenario van Belfius, waar De Tijd mee uitpakt. Dat is ook een staatsbank, helemaal in handen van de federale overheid. Die zou Ethias kunnen overnemen, de bank maakt na de Dexia-crisis weer zo’n 500 miljoen winst per jaar. Belfius is het goede deel van Dexia, de overheid heeft in wat rest van Dexia nog steeds voor miljarden risico staan, dat langzaam afgebouwd wordt.