Hoe een Belg de Engelsen bang maakt voor een spookschip vol ratten

Het verlaten schip Lyubov Orlova is vermist. Een ‘expert’, de Belg Pim de Rhoodes, speculeert in The Sun dat het ‘spookschip’ vol met ratten zit die elkaar opeten. De Britse pers pikt het massaal op. Wat is feit en wat is fabel in dit verhaal?

Een schip is op drift geslagen.

FEIT. De Lyobov Orlova, een Joegoslavisch cruiseschip dat nu vaart onder Russische vlag, raakte op drift op 28 januari 2013 na een mislukte sleepsessie in Canada, voor de kust van Newfoundland. Het schip heeft geen bemanning en kan dus een spookschip genoemd worden.

Stormweer heeft het schip doen afdrijven naar Brits-Ierse wateren.

FABEL. Noch de Ierse, noch de Britse kustwacht heeft het schip gespot. 

Het schip is vermist.

FEIT. Sinds begin vorig jaar is het schip niet meer gezien. Op 12 en 23 februari/maart werd nog eens een signaal opgepikt enkele honderden kilometers voor de kust van Ierland, wellicht uitgestuurd door reddingsboten die van het schip zijn gevallen. 

Het schip zit vol ratten die elkaar opeten.

Onmogelijk te zeggen, aangezien niemand het schip gezien heeft, laat staan dat iemand weet in welke toestand het zich bevindt en of er wel ratten waren. 

Experten zeggen dat de kannibalenratten vol ziektes zitten. 

Fabel: ten eerste is er maar één man die iets zegt over ratten, en dat is “de Belgische schattenjager/wetenschapper” Pim de Rhoodes. Enkel The Independent voegde daar ook ‘vol ziektes’ aan toe. 

Het schip vormt een bedreiging.

Fabel. Ierse kustwachter Chris Reynolds raadt aan om ‘waakzaam’ te blijven, maar zegt verder niets over de toestand van het schip. Het lijkt erop dat hij eerder bedoelt ‘waakzaam om het schip te spotten en dan actie te ondernemen’. Niet omdat het gevaarlijk is, maar omdat het stuurloos ronddobbert. 

We blijven wel met wat vragen zitten… 

– Hoe weten we dat het schip niet al is gezonken?

Niet (echt). Er is heel wat voor nodig om een schip van 1.4004.250 ton te doen zinken. Bovendien zijn niet alle bakens op de reddingsboten al geactiveerd, wat normaal gezien moet gebeuren als ze het water raken. Daarom wordt er voorlopig van uitgegaan dat het schip nog ergens ronddobbert. 

– Waarom wordt het nooit gezien?

Het schip is dan wel groot (100 meter lang), de watermassa waarin het in ronddobbert is nog een beetje veel groter. Een speld in een hooiberg dus, die dan ook nog eens elke dag ergens ander ‘is’. Satellieten helpen niet, want tenzij je de locatie kent is de resolutie van de foto’s gewoon te laag om iets ‘kleins’ als dit schip te spotten. Wat wél zou kunnen helpen om het schip op te sporen: een combinatie van radar en AIS, waarbij het schip het enige puntje op de radar zou zijn dat geen signaal uitzendt. (bron: BBC Future) Maar tot op heden: geen succes.

– Waarom wil iemand het vinden?

Omdat een losgeslagen schip kan geclaimd worden door iedereen die het kan slepen, zo bepalen maritieme wetten. En het is veel geld waard: zo’n miljoen euro. Daarom is er een blog aan gewijd, die naarstig elke locatie van het schip bijhoudt. 

– Wanneer komt de film eraan? 

Twitter verloor zichzelf in een Sharknado-achtige hype.

We kunnen niet wachten.