Hoe een groepje walgelijke relschoppers het verpest voor 99.500 faire demonstranten

Bijzonder jammer voor onze democratie, de walgelijke spiraal van geweld en vernielingen vandaag in de hoofdstad. Jammer, omdat een protest dat 100.000 mensen op de been krijgt een plaats verdient in ons maatschappelijk debat. Alleen, vakbonden die hun militanten niet in de hand hebben of houden, verliezen de legitimiteit die 99.500 anderen hen net wél geven.

De beelden, filmpjes en reacties die ons vandaag vanuit de Brusselse straten via Twitter, Facebook en Instagram bereiken zijn ronduit choquerend. Brandende voertuigen, auto’s en publieke wc’s die ondersteboven liggen. Gewonden. Een politiemotor die vakkundig gesloopt wordt.

100.000 of zelfs iets meer: een doorslaggevend succes

Het geweld werpt een ferme schaduw op het protest. Protest dat nochtans wel een duidelijke succes kon worden genoemd, tot het ontspoorde. Want dat men massaal naar Brussel was afgezakt, werd vanochtend al duidelijk. Treinen zaten overvol, en de betoging startte zelfs voor 12 uur, omdat er té veel volk in en rond het Noordstation stond. 

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de bonden en de zuil ook alles uit de kast hadden gehaald om volk naar de hoofdstad te krijgen. De lat werd daarbij handig op 50.000 gelegd: dat was een getal dat ze zeker konden halen. Alleen: vriend en vijand moet erkennen dat het écht lang geleden is dat 100.000 mensen het de moeite vonden om hun stem te laten horen. 

Bijzonder vreemde redenering van De Leeuw

Duidelijk gescoord dus: Rudy De Leeuw, Marc Leemans en co. Alleen, toen ontspoorde de boel. Terwijl De Leeuw nog bezig was aan zijn toespraak, gingen een paar honderd havenarbeiders totaal uit de bocht. Dat verklaarde de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS). Aan de VRT maakte het ABVV en De Leeuw duidelijk dat het “extra spijtig is dat dit gekaapt wordt door hooligans.” Alleen, het zou niet enkel om Antwerpse havenarbeiders gaan, maar volgens hen ook grotendeels om “infiltranten van buitenaf”. “Wie dat zijn, weten we niet.”

En toch, De Leeuw wilde ‘zijn’ mensen niet helemaal afvallen. “Alles is begonnen met een provocatie door de ordediensten. Er is een kat-en-muis-spel met enkele tientallen havenarbeiders ontstaan, en spijtig genoeg hebben ze zich daaraan laten vangen. Waarop het ontaard is.”

ACV nam wél direct en kordaat afstand

Bij het ACV, van de christelijke zuil, was men verstandiger: in een tweet werd meteen afstand genomen van het geweld. Het lijkt het enige verstandige antwoord op de feiten. Want het beeld dat blijft hangen na een demonstratie is minstens even belangrijk als de opkomst: waar moeten we heen met het land? En welk signaal stuurt de massa?

Premier Michel is alvast van plan dat signaal van onvrede niet te negeren. De premier verdedigde weliswaar in de Kamer zijn beleid, maar het viel op dat hij de betogers zeker niet frontaal aanviel en zweeg over het geweld: “Wij respecteren de legitieme bezorgdheid die geuit is vandaag.”

De schaduw van geweld zo snel mogelijk weggommen

Als het resultaat van de 100.000 duidelijke proteststemmen vandaag is dat opnieuw een gesprek mogelijk is en men in de traditie van sociaal overleg een oplossing zoekt, dan kan deze demonstratie de geschiedenis ingaan als een absoluut succes. Overigens bewijst heel de onthulling van de Luxemburgse ontsnappingsroutes uitgerekend vandaag dat er best wat meer financiële fair play in ons systeem geïnjecteerd kan worden.

Maar als het geweld, en de impliciete legitimatie van het ABVV door te praten over “provocaties”, alleen maar leiden tot een nog meer gepolariseerde samenleving, dan was vandaag toch een bijzonder droevige dag. Het ABVV zou er verstandig aan doen alsnog het geweld stevig te veroordelen en het niet mee te verpesten voor die 99.500 anderen.

Meer
door Redactie
Lees meer...