Hoe kan iemand zonder rijbewijs nu zeven keer een rijverbod krijgen? ’t Is de vraag die velen zich momenteel stellen. Want Muhammed A., de 21-jarige man die ervan verdacht wordt vorige week de 12-jarige Merel dood te hebben gereden, heeft volgens zijn advocaat nooit zijn definitieve rijbewijs gehaald. Het codewoord? Voorlopig rijbewijs …
Muhammed A. heeft ooit een theoretisch rijexamen afgelegd, maar zijn praktijkexamen heeft hij nooit gedaan. Desondanks reed hij met de auto rond en kreeg hij van verschillende rechters al zeven keer een rijverbod, onder andere voor rijden zonder rijbewijs, rijden zonder verzekering of rijden zonder inschrijvings- of keuringsbewijs. Ook op het moment van het ongeval, mocht hij niet rijden. Maar waarom zat die man dan toch achter het stuur?
“Eigen verantwoordelijkheid”
“Omdat absoluut uitsluiten dat iemand zonder geldig rijbewijs toch achter het stuur kruipt, gewoon onmogelijk is”, zegt politierechter Kathleen Stinckens aan de krant Het Laatste Nieuws. De 21-jarige rijdt rond met een voorlopig rijbewijs, maar op het moment van het ongeval was zelfs dat ingetrokken. “Of het tijdelijk rijverbod al dan niet nageleefd wordt, is in de eerste plaats nog altijd de verantwoordelijkheid van de persoon zelf”, legt de rechter uit aan de krant. “Er kunnen wel regelmatig controles uitgevoerd worden, maar elke veroordeelde voortdurend in de gaten houden is uiteraard onmogelijk.”
“Op dit moment is het in België nog erg makkelijk om zonder rijbewijs of met rijverbod toch aan een auto te geraken”, zegt ze in de krant . “Zo is het helemaal niet nodig in het bezit te zijn van een rijbewijs om een wagen aan te kopen en ook voor het inschrijven van een wagen en het aanvragen van een nummerplaat hoeft dat niet. Zelfs minderjarigen zonder rijbewijs kunnen hier een auto inschrijven. (…) Ook wat de autoverzekering betreft, is er zeker nog ruimte voor verbetering: “Veel verzekeringsmaatschappijen kijken helemaal niet na of de persoon op wiens naam de wagen wordt ingeschreven, ook wel een rijbewijs bezit, of dat er op dat moment geen rijverbod op hem is uitgesproken.”
Maximaal 8 jaar cel
De 12-jarige Merel De Prins was vorige week kort na de middag onderweg met de fiets van school naar huis toen ze op het fietspad werd aangereden door een voertuig, waarna de bestuurder vluchtmisdrijf pleegde. Dankzij een getuige kon de politie het type voertuig en de nummerplaat achterhalen en twee mogelijke bestuurders identificeren, de 21-jarige Muhammed A. en zijn vader Fahrettin. Gisterennamiddag heeft de 21-jarige zich aangegeven bij de lokale politie. Hij beweert dat hij Merel niet gezien had.
Hij riskeert alles samen maximaal acht jaar cel. Voor de dodelijke aanrijding is de maximumstraf vijf jaar. Op vluchtmisdrijf staat maximaal twee jaar. Bovendien kan hij ook een levenslang rijverbod en een geldboete van 30.000 euro krijgen. Voor het rijden zonder rijbewijs riskeert hij ook nog een jaar extra.